TEMPLARSKI VITEZ OTKRIVA: Nemamo veze sa masonima i iluminatima, mi smo hrišćanski vitezovi
Foto: Wikipedia

Pred pomirenjem sa papom

TEMPLARSKI VITEZ OTKRIVA: Nemamo veze sa masonima i iluminatima, mi smo hrišćanski vitezovi

Društvo -
Nismo nikakva sekta, tajno društvo, zaverenici i saradnici globalnih vladara. Templari su monaški vojni i viteški red, odnosno svetovna ekumenska hrišćanska organizacija, kojoj je cilj dobrobit društva i čovečanstva, kaže pripadnik ovog reda MIroslav Margetić

Banjalučanin Miroslav Margetić, pripadnik hrvatskog Velikog priorata Viteškog reda templara, koji bi narednog meseca trebalo da zvanično posjeti Vatikan, otvoreno govori o tome da li su templari tajno, zavereničko i elitističko društvo, kakav je njihov odnos sa papom i Svetom stolicom, i koje su glavne stavke templarskog kodeksa.

- Predugo su razne interesne grupe širile famu i neproverene i netačne informacije u vezi sa templarima, iako ne krijemo ništa od javnosti i iako se ovde ne radi ni o čemu tajnovitom, egzotičnom, anticrkvenom i nedostižnom. Dakle, templari su otvorena, nepolitička i nestranačka organizacija u kojoj su ljudi različitih profesija, od radnika i ugostitelja do vrhunskih menadžera, medijskih ličnosti, građevinskih preduzetnika i najeminentnijih članova društva. To govori da nismo elitistička organizacija - otkriva Margetić.

On dodaje da templari nose blagosloveni beli ogrtač sa crvenim krstom da bi javno i časno ispovijedali Hrista i njegovu crkvu.

- Ponavljam, nismo nikakva sekta, tajno društvo, zaverenici i saradnici globalnih vladara. Ovo nema veze ni s iluminatima, masonima i sličnim strukturama. Templari su monaški vojni i viteški red, odnosno svetovna ekumenska hrišćanska organizacija, kojoj je cilj dobrobit društva i čovečanstva. Mi jesmo nekada bili pod jurisdikcijom pape, ali sada smo potpuno suvereni, nezavisni i samostalni. Sami se finansiramo i najstarija smo hrišćanska tradicija poslije Hrista. Poštujemo sve monoteističke crkve i svi smo hrišćani koji se ne dijele po tome ko je rimokatolik, pravoslavac, protestant ili grkokatolik - objašnjava naš sagovornik.

Časno ponašanje

Margetić je Viteškom redu templara pristupio prošle godine nakon završenog kandidatskog i pripravničkog staža.

- Ulazi se na poziv ili preporuku, a kandidat za prijem u vitešku templarsku organizaciju mora želeti da napreduje kao biće i hrišćanin, mora biti spreman da javno ispoveda Hrista, prihvati i provodi naša načela, kodeks, statut i unutrašnju hijerarhiju. U svakom trenutku mora da poštuje svakog pojedinca kao božji dar i da bude spreman da mu pomogne u nevolji, muci i nemaštini - kaže Margetić.

On navodi da kandidat mora da zadovolji još nekoliko uslova, kao što su - da nije krivično gonjen i da ne koristi droge.

- Nekada su u Viteški red templara mogli da pristupe isključivo plemići. Takođe, nekada se hrišćanstvo branilo mačem, a danas, u 21. veku, to se najviše radi rečima i dobrim djelima. Sada ovom redu mogu da pristupe i templarske dame, a svi moraju da poštuju i kodeks koji, između ostalog, podrazumijeva časno i viteško ponašanje uvek i svugdje, hrišćansku dobrotu i ekumenski dijalog, pomoć i zaštitu slabijima, ugnjetavanima, obespravljenima i lažno optuženima, zatim borbu za istinu, pravdu i ljudsko dostojanstvo, poštovanje hijerarhije i bezrezervno čuvanje ugleda reda - otkriva Margetić.

Foto: AP
Foto: AP

On objašnjava da skorašnja poseta Vatikanu delegacije Velikoga priorata hrvatskog Viteškog reda templara O.S.M.T.H. (Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani - suvereni vojnički red Hrama Jerusalimskog) znači svojevrsno skidanje prašine i ljage, odnosno ispravljanje sedam vekova duge nepravde nanesene ovom redu.

Biblijsko geslo

- Mi ćemo u novembru posjetiti papu. Sa takvim gestovima počeo je papa Benedikt XVI, koji je još 2011. godine primio prvog templarskog velikog majstora. U međuvremenu, arhivarka i istoričarka Vatikana, Barbara Frale, obelodanila je originalni dokument iz vremena francuskog kralja Filipa IV Lijepog, koji je od 1307. počeo da progoni templare, i njegovog avinjonskog pape Klementa V, koji je 1312. ukinuo templarski red, a nekoliko godina kasnije, neopravdano ih proglasivši za razvratnike, bogohulnike i jeretike, spalio velikog majstora Žaka de Molea.

Naime, papa Klement je tada dao nalog kardinalima da ispitaju vodeće majstore templare i tu je zapisano da su se oni, odgovarajući na optužbe, pokazali nevinim i da im se daje oproštaj ako se javno izvine. Međutim, De Mole i templari odbili su da to urade jer je sve bilo pitanje časti. Ovo što se sada dešava, pa i naša buduća poseta Vatikanu, dokaz je da i papa Franjo nakon 700 godina pruža ruku templarima, odnosno da se oni na određeni način rehabilituju - kaže Miroslav.

Kako god, neke od najvećih medijskih senzacija o templarima jesu teze da je i danas u njihovom vlasništvu famozni pehar ili Sveti gral, iz kojeg je na posljednjoj večeri pio Isus Hristos. Uz to, u Den Braunovom bestseleru "Da Vinčijev kod" tvrdi se da su templari bili čuvari Isusove krvne linije, a ima priča i da su prije Kristifora Kolumba otkrili Ameriku.

Inače, pokazujući spremnost javnog ispovedanja hrišćanske vjere i pomoći bližnjima, templari se vode biblijskim geslom svojih prethodnika iz srednjeg vijeka, koje je dokazivalo njihovo čvrsto opredjeljenje služenju Bogu. Taj moto glasi: "Non nobis Domine, non nobis, sed Nomini Tuo da gloriam!" Ili u prevodu: "Ne nama, Gospode, ne nama, već imenu svom slavu daj!"

Foto: AP
Foto: AP

Dubica bila templarski centar!

Margetić kaže da je područje Kozarske Dubice interesantno jer su templari njime vladali još u srednem vijeku

.- Polovinom 13. veka su od tadašnjeg pape u zamenu za Senj dobili i razvili celu dubičku opštinu. Tamo su ostali sve do 1312. godine, kada njihovi posedi odlukom pape Klementa V prestaju da budu vlasništvo templara. Takođe, zanimljivo je da su na mestu današnjeg pravoslavnog manastira Moštanica bili templarsko utvrđenje, crkva i preceptura. Takođe, Dubica je nekada, uz Bihać, Senj, Vranu, Našice, Požegu, Goru u Petrinji i druga mesta, bila jedno od najvećih naselja kuda su karavani krstaša išli prema Svetoj zemlji i Jerusalimu, a templari ih čuvali - otkriva naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja