PREVARA: Britanska agencija dovodila migrante u BiH a oni onda tražili azil u Srbiji
Foto: Nebojša Mandić

Zaustavljen šverc preko hotela

PREVARA: Britanska agencija dovodila migrante u BiH a oni onda tražili azil u Srbiji

Društvo -
Agencija iz Londona naručivala je od sarajevskih hotela turističke vaučere za osobe sa Bliskog istoka, koje su na osnovu toga dobijale i potom zloupotrebljavale vize za ulazak i boravak u BiH

Služba za poslove sa strancima BiH došla je do tih saznanja nakon nedavno obavljene kontrole u sarajevskim hotelima, koja je pokrenuta pod sumnjom u neregularnosti prilikom dolaska i boravka Sirijaca, Iračana, Libijaca i migranata iz drugih država Bliskog istoka u BiH.

- Putem sajta te agencije rezervisan je boravak u hotelu i dobijan vaučer. Na osnovu vaučera dobijali su vizu i stizali u BiH, ali se nisu prijavljivali u rezervisani hotel nego to koristili, recimo, za prelazak u Srbiju, gde su tražili azil ili nastavak puta u zemlje EU. Na taj način su vize zloupotrebljene, a mi o tim osobama ne znamo baš ništa - pojasnio je vršilac dužnosti direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam.

Agencija iz Londona, kako je istakao, nikada nije obaveštavala hotele o kupljenim vaučerima. Izdati vaučeri zbog toga nisu bili registrovani u hotelima, kao ni podaci o onima koji su ih dobili.

- Tih ljudi uopšte nema u hotelskim evidencijama niti su ikada stigli u hotele. Provjerama smo, međutim, došli do te virtuelne agencije putem koje su skidani vaučeri. To je sada stopirano i pravimo detaljnu analizu celog toka tog nezakonitog postupka - kaže Nizam.

Naglašava da sumnjaju da je firma iz Londona, koja je poslužila za dobijanje vaučera, fiktivna.

- Ta agencija postoji samo u sistemu, ali ne i u stvarnosti - kazao je Nizam.

Zbog uočenih zloupotreba, koje su eksalirale poslije rasplamsavanja migrantske krize, prekinuto je izdavanje turističke vize ako osoba koja je traži nije u evidenciji nekog od hotela.

- Time je stavljena tačka na zloupotrebu hotelskih vaučera i na neregularne ulaske u BiH prvenstveno državljana Sirije, Iraka i Libije. Otkrivanjem sumnjivih poslova sada su zaštićeni hotelijeri, koji pošteno rade i regularno izdaju vaučere - istakao je Nizam.

Prema procjeni stručnjaka za bezbednost, dosadašnja zaštita hotela od obaveze prijavljivanja stranaca predstavljala je ogroman propust u bezbednosnom i ekonomskom sistemu. Od 1. jula do 30. septembra u BiH je uglavnom putem sarajevskog aerodroma ušlo 270 državljana Sirije koji su imali vizu, a zemlju je napustilo njih 165. Najviše ih je otišlo u Srbiju preko međunarodnih graničnih prelaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track