Besplatno se školujte u Americi
Foto: Dobli Slike Iz Američke Ambasade

Šansa koja se ne propušta Srednjoškolci iz Srbije dobili priliku da dožive neverovatno iskustvo

Besplatno se školujte u Americi

Društvo -
Đaci imaju mogućnost da, zahvaljujući programu razmene Fleks, koji finansira vlada SAD, tamo provedu godinu dana

BEOGRAD - Ðaci iz Srbije, koji pohađaju prvi ili drugi razred srednje škole, imaju mogućnost da zahvaljući programu razmene Fleks (Future Leaders Exchange), koji finansira vlada SAD, provedu godinu dana u nekoj od američkih škola, gde će moći da usavrše engleski jezik, ali i da se upoznaju sa američkom kulturom i obrazovanim sistemom.Naime, kako objašnjava Slaviša Raković, koordinator za srednjoškolske projekte Američkog saveta za međunarodno obrazovanje, ovaj program, koji postoji od 2005. godine, vrlo je važan za učenike jer im pruža priliku da potpuno besplatno steknu nova iskustva i, družeći se i učeći sa svojim vršnjacima iz Amerike, steknu uvid u neke druge običaje i kulturu.- Učenici koji budu otišli u SAD biće u mogućnosti da nauče više o ljudima i kulturi SAD, ali i da poduče druge o kulturi svoje zemlje. Trenutno se u SAD nalazi 40 učenika, a od početka programa do danas boravilo je 525 učenika iz Srbije. Oni su sa svojim školskim drugarima i porodicama u kojima su boravili ostvarili čvrste veze koje im i kasnije u budućnosti mogu koristiti i u ličnom i u profesionalnom smislu - kaže Raković i dodaje da Fleks program u potpunosti finansira vlada SAD, a administrira Američki savet za međunarodno obrazovanje.

Raković: Đacima su obezbeđeni povratna avionska karta, džeparac i smeštaj
Raković: Đacima su obezbeđeni povratna avionska karta, džeparac i smeštaj

- Ðacima su obezbeđeni povratna avionska karta do SAD, mesečni džeparac, smeštaj u izabranoj američkoj porodici i zdravstveno osiguranje. Na njima je samo da uče i uživaju u prilici koju su dobili - kaže Raković.Trenutno je u gradovima u Srbiji u toku testiranje zainteresovanih kandidata. U Novom Sadu testiranje će biti obavljeno 20. oktobra u Ulici Zlatne grede 4, a u Beogradu 31. oktobra u Ulici kraljice Natalije 37. Svi zainteresovani za program mogu poslati pitanja na mejl belgradeŽamericancouncilssee.org ili pozvati na telefon +38166/55-70-100.

UsloviKo može da se prijaviDa budu rođeni između 1. januara 1999. i 15. jula 2001.Da trenutno pohađaju prvi ili drugi razred srednje školeDa ispunjavaju J-1 vizne/SEVIS uzrasne usloveza srednjoškolske učenikeDa imaju akademski uspeh „dobar“ ili boljiDa imaju prethodno iskustvo u učenju engleskog jezikaO Fleks programuOvaj program se odnosi na učenike iz deset zemalja EvroazijePostoji od 1992. godineCilj je da se ostvari saradnja i razumevanje između različitih zemalja i da se omogući učenicima da se upoznaju sa američkim sistemomOvaj program je pohađalo više od 23.000 studenataiz različitih zemalja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track