NAPLATA TV TAKSE Tasovac: RTS hoće da nam otme 100 miliona evra
Foto: Dado Đilas, Fonet

Ministar informisanja obrušio se na Bujoševića

NAPLATA TV TAKSE Tasovac: RTS hoće da nam otme 100 miliona evra

Društvo -
Ministarstvo optužilo rukovodstvo Radio-televizije Srbije da se nije pripremilo za početak naplate takse jer želi da dobije na vremenu da bi izvuklo što više novca od države

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja, na čijem je čelu Ivan Tasovac, nagrdilo je direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića zbog toga što odugovlači sa pripremama za naplatu takse za RTS.Optužili su ga da je neodgovoran, da bespotrebno buni narod i da sve radi kako bi iz državnog budžeta izvukao što više novca! Resorno ministarstvo pozvalo je juče rukovodstvo RTS i RTV da hitno angažuje sve raspoložive kapacitete za početak naplate takse od 1. januara 2016. godine i upozorilo ih da će, u suprotnom, dovesti u pitanje položaj zaposlenih u tim medijskim kućama.Neodgovorni- Umesto da se vreme posle usvajanja Zakona o javnim medijskim servisima od 2. avgusta prošle godine iskoristi za ozbiljne pripreme njegovog sprovođenja, Dragan Bujošević u javnosti nepotrebno stvara zabunu o obaveznosti naplate takse definisane zakonom. Time očigledno nastoji da dobije dodatno vreme za finansiranje iz budžeta Republike Srbije - navodi se u saopštenju Ministarstva informisanja.Takođe podsećaju da je Zakon o javnim medijskim servisima precizno definisao obavezu RTS i RTV da jedinstvenu evidenciju obveznika plaćanja takse oforme do 1. oktobra 2015. godine i napominje da se državi ne može pripisivati odgovornost za to što ova obaveza još nije ispunjena. Dalje u saopštenju ministar Tasovac optužuje Bujoševića da izbegava odgovornost, ali i da suštinski ne razlikuje pojam Javnog medijskog servisa od državne televizije!Maćehinski odnos- Odbacujemo Bujoševićeve optužbe, koji krajnje neodgovorno, bez trunke samokritike, državi pripisuje odgovornost za navodno višedecenijsko uništavanje RTS. Upravo su čelni ljudi RTS, svojim nečinjenjem godinama unazad, doprineli da dug Javnog medijskog servisa naraste do razmera u kojima je državi svojevremeno jedino preostalo da sredstvima iz budžeta stabilizuje finansijsko poslovanje RTS i RTV - navodi se u saopštenju u kom su se osvrnuli i na nedavnu izjavu Dragana Bujoševića da se država „maćehinski odnosi“ prema ovoj medijskoj kući:- Verovatno bi, po njemu, dokaz „majčinskog odnosa“ bio kada bi se za RTS godišnje izdvojilo neverovatnih 100 miliona evra i za prikupljanje te sume angažovali svi, izuzev samog RTS, s Bujoševićem na čelu.Dragan Bujošević se tokom jučerašnjeg dana nije javljao na telefon, niti je odgovarao na poruke novinara Kurira.

Popović:APSURDNE I NEOSNOVANE OPTUŽBEZoran Popović, predsednik Upravnog odbora Radio-televizije Srbije, tvrdi za Kurir da su optužbe koje je na račun Javnog servisa i njegovog rukovodstva iznelo Ministarstvo kulture apsurdne!- Te optužbe su neosnovane, neistinite i u osnovi jednostrane. Tvrde da želimo da oštetimo budžet Srbije, ali kako smo onda u minusu 18 miliona evra? To je apsurd, napravili smo sve što možemo, uveli smo niz novih emisija, ali i sproveli rigorozne mere štednje - kaže Zoran Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja