POTPREDSEDNIK SPS: Crkva nije dovoljno uradila da Kosovo ne uđe u Unesko
Foto: Zorana Jevtić

Kritika

POTPREDSEDNIK SPS: Crkva nije dovoljno uradila da Kosovo ne uđe u Unesko

Društvo -
Predrag Marković smatra da crkva mora biti aktivnija po pitanju srpskih spomenika

Potpredsednik SPS i istoričar Predrag Marković izjavio je da Srpska pravoslavna crkva nije dovoljno uradila da Kosovo ne bi ušlo u Unesko. On smatra da crkva mora biti aktivnija.- Srpska pravoslavna crkva se pitanjem srpskih spomenika na Kosovu mora aktivnije baviti, i na terenu i u svetu - ocenio je Marković za "Blic".

Kako je istakao, SPC je objavila „dosta mlako saopštenje“ protiv članstva Prištine u Unesku, a moralo bi da bude „neke procesije, molebana, morala bi više da uradi, jer tako dramatičan događaj ne ide bez velike molitve i velikog tugovanja“. - Morala bi SPC da se bolje organizuje. Verujem da bi onda i Ruska crkva, kao i crkve iz drugih zemalja koje nisu priznale Kosovo, među kojima je Vatikan, bolje reagovale u ovom slučaju - smatra Marković.

Prema njegovim rečima, posebno bi važnu ulogu protiv prijema Kosova u Unesko mogao da odigra Vatikan, na čelu sa sadašnjim papom koji je Argentinac, a ta je zemlja u Izvršnom savetu Uneska glasala protiv Prištine. Marković je, s druge strane, pohvalio reakciju države, ističući da se premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić „baš zalažu, baš se bore da Kosovo ne uđe u Unesko“.

Direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević u izjavi za „Blic“ kaže da se ne slaže s Predragom Markovićem i navodi da je Crkva uradila sasvim dovoljno. - Od onoga što je uradila SPC više i ne može. Iskoristila je sva i društvena i diplomatska sredstva. Ukoliko bude želela, mogla je i može da organizuje i neki društveni događaj ili moleban. U svakom slučaju, ovakve kritike na račun SPC ne stoje - smatra Knežević.

Ivica Dačić, šef srpske diplomatije i lider SPS, izjavio je juče da će Srbija nastaviti borbu da spreči ulazak Kosova u Unesko na glasanju u novembru.

- Istina i međunarodni pravni poredak su na našoj strani, ali ne mora da znači da će to biti dovoljno za uspeh - rekao je Dačić novinarima.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track