U ČAST ALEKSANDRU TIJANIĆU: Nagrada za novinarsku borbenost
Foto: Dado Djilas

Konkurs

U ČAST ALEKSANDRU TIJANIĆU: Nagrada za novinarsku borbenost

Društvo -
Konkurs je otvoren od danas, na drugu godišnjicu smrti Tijanića i trajaće do 28. novembra, a kandidate za nagradu u vrednosti od 2000 evra mogu da predlože novinari i građani Srbije

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije ustanovilo je, u čast Aleksandra Tijanića, jednog od najpoznatijih novinara sa ovih prostora, nagradu za novinarsku borbenost koja nosi njegovo ime. Konkurs je otvoren od danas, na drugu godišnjicu smrti Tijanića i trajaće do 28. novembra, a kandidate za nagradu u vrednosti od 2000 evra mogu da predlože novinari i građani Srbije.

Pravo na nagradu imaju novinari koji rade u medijima u Srbiji, a novoustanovljeno priznanja biće uručeno 22. decembra na dodeli godišnjih nagrada UNS-a.

U prisustvu članova porodice, brojnih kolega i prijatelja o Tijanićevom novinarskom delu govorili su predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović glavni i odgovornog urednika Informativnog programa RTS Nenad Lj. Stefanovića i dugogodišnji urednik NIN-a Slavoljub Djukić.

Podsetivši na Tijanićevu novinarsku izuzetnost i "vulkanski rečnik" na konferenciji za novinare oni su ukazali i da Tijanić nije strahovao od političara, već oni od njega i da se nije plašio da ne bude voljen.

Stefanović, koji je 9 godina u RTS-u blisko sarađivao s Tijanićem, rekao da ga pamti i po "bezobrazno majstorskim baratanjem reči u pisanom novinarstvu"

"Baratao je rečima kao apotekar otrovom", naveo je Stefanović dok je Đukić, inače prvi Tijanićev urednik ukazao i da je on u nastavku karijere uspešno umeo da odabere tim s kojim će raditi.

Objavljivanju konkursa za nagradu koja nosi Tijanićevo ime prisustvovali su i ministar kulture i informisanja i državni sekretar u tom ministarstvu Ivan Tasovac i Saša Mirković.

Tijanić je tokom dugogodišnje profesionalne karijeri radio u "NIN-u" vodio je časopis "Intervju", a krajem osamdesetih godina prošlog veka pisao i za zagrebački "Start" i "Danas", i za splitsku "Neđeljnu Dalmaciju" Objavljivao je politicke kolumne i u ljubljanskoj "Mladini", pisao je i za sarajevsko "Oslobođenje", a 1991. je uređivao "Sportski žurnal". Osnovao je, početkom devedesetih godina, i dnevni list "Građanin" a radio je u "Dnevnom telegrafu" i nedeljniku "Evropljanin" Slavka Ćuruvije. Radio je kao voditelj kultne JUTEL-ove emisije "Umijeće življenja", bio je prvi direktor i osnivač TV Politike 1993. godine, prvi direktor BK televizije i od marta 2004. generalni direktor Radio-televizije Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track