JEZIVA STATISTIKA: Srbija u vrhu po broju umrlih od tumora mozga i kičmene moždine
Foto: Zorana Jevtic

Zadatak smanjiti stopu smrtnosti

JEZIVA STATISTIKA: Srbija u vrhu po broju umrlih od tumora mozga i kičmene moždine

Društvo -
Od 7,7 odsto smrtnih ishoda na 100.000 stanovnika iz 2010. godine je svedena na 7,3 odsto pre dve godine, rekao je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar na prvom skupu Udruženja neurohirurga Srbije

BEOGRAD - Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da će država ulaganjem u kadrove, odobravanjem specijalizacija i uz nabavku nove opreme učiniti sve da Srbija više ne bude u vrhu po broju umrlih od zloćudnih tumora moždanice, mozga i kičmene moždine.

Podatak od 7,7 odsto smrtnih ishoda na 100.000 stanovnika iz 2010. godine je svedena na 7,3 odsto pre dve godine, rekao je Lončar na prvom skupu Udruženja neurohirurga Srbije i izrazio uverenje da će i ovakvi skupovi, uz korišćenje najsavremenijih metoda lečenja, uticati da se stopa smrtnosti u narednim godinama značajno smanji.

Lončar je podsetio da je za četiri miliona evra kupljen gama nož, koji počinje da radi u ponedeljak, i koji pruža šansu ne samo gradjanima Srbije već i gradjanima iz zemalja u okruženju da se na najsavremeniji način leče. "Medjutim ono što ne može da se plati novcem to je znanje naših stručnjaka koji mogu da stanu rame uz rame sa kolegama u svetu.

Ne može ni jedan aparat ma koliko savršen i moderan bio da izleči sam pacijenta", istakao je Lončar.

Predsednik Srbije Tomislava Nikolića, koji je pokrovitelj dogadjaja, rekao je da će neurohirurzi, u svojim naporima koji doprinose izgradnji društva, uvek imati njegovu podršku, kao što je ima i čitava akademska zajednica.

On je naveo da udruženje pred sobom ima dva zadatka da - nastavi "sabornu misiju" i izvan granica zemlje, ali i da, misleći na svoje pacijente, unapredi svoju medicinsku disciplinu ne zaostajući za vremenom i svetom. Predsednik im je poželeo puno uspeha, naročito mladim nerohirurzima, koji su danas predstavili svoje naučne radove, a najbolji medju njima će biti nagradjen učešćem na medjunardonom skupu neurohirurga u Atini.

"Briga za podmladak, motivacija i stručno usavršavanje najmladjih kolega najlepši je, ako ne i jedini pravi, odgovor na pitanje:kakvu budućnost ima srpska neurohirurgija", rekao je Nikolić. Lončar i Nikolić dobili su plakete počasnih članova Udruženja neurohirurga.

Na prvom skupu Udruženja neurohirurga Srbije obeleženo je 99 godina postojanja te medicinske profesije i 77 godina od kako je otvoreno je posebno odeljenje neurohirurgije u okviru Prve hiruške klinike u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track