Štrajkovao glađu i dobio ličnu kartu
Foto: Kurir

Štrajkovao glađu i dobio ličnu kartu

Društvo -
Slobodan Jovanović bio bez ličnih dokumenata jer je ostao bez adrese

BEOGRAD - Slobodan Jovanović koji je avgusta prošle godine sedam dana štrajkovao glađu jer mu propisi ne omogućavaju da dobije ličnu kartu, dobio je taj dokument.

To je omogućeno izmenom Zakona o ličnoj karti i prebivalištu i boravištu, saopštio je zaštitnik građana. Izmene tog zakona kojima je omogućeno Jovanoviću i drugim građanima Srbije koji ostanu bez adrese, da dobiju ličnu kartu, inicirao je ombudsman.

"Zaštitnik građana Saša Janković, u čijoj je kancelariji Jovanović štrajkovao glađu, izražava zadovoljstvo pozitivnim ishodom ovog slučaja i očekuje da bude rešen problem i ostalih građana Srbije bez ličnih dokumenata", piše u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je zaštitnik građana uputio i inicijativu za izmenu Zakona o vanparničnom postupku da bi hiljadama građana koji nisu upisani u matične knjige bilo omogućeno priznavanje pravnog subjektiviteta i izdavanje ličnih dokumenata.

Ministarstvo pravde i Vlada su prihvatili i tu inicijativu, ali Skupština Srbije nije glasala o predlogu tog zakona, piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track