VUČIĆ SA MMF: Prosvetarima jednokratna pomoć, vojsci i policiji ništa
Foto: TANJUG - Sava Radovanović

Delegacija u poseti Beogradu

VUČIĆ SA MMF: Prosvetarima jednokratna pomoć, vojsci i policiji ništa

Društvo -
Fond je protiv povećanja plata u MUP i Vojsci Srbije, potvrdio je premijer
1 / 5 Foto: TANJUG - Sava Radovanović

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izvesno povećanje dela plata u javnom sektoru i penzija, umanjenih od novembra 2014. godine.

Vučić je novinarima rekao da će o tome razgovarati sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja je u dvonedeljnoj poseti Beogradu povodom treće revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Srbijom.

Tema razgovora bilo je i povećanje plata i penzija, a odluka o konačnom iznosu biće doneta u narednih sedam dana, nakon dodatnih analiza i konsultacija predstavnika MMF i Ministarstva finansija.

"Uvidom u trenutno stanje uočen je prostor za povećanje plata i penzija", izjavio je Ruf i naveo da bi direktna povećanja trebalo da budu usmerena ka sektorima u kojima su primanja najniža, a to su prosveta i zdravstvo.

"Znamo da postoji posvećenost da se reši problem sedam preduzeća do kraja godine, ali smatramo da je i ostalih 10 pođednako važno", rekao je Ruf, navodeći trenutnu situaciju u procesu privatizacije o čemu je govorio i premijer Vučić, koji smatra da je privatizacija preduzeća najveći problem u sprovođenju reformi, očekujući podršku delegacije u iskustvu i savetima.

Predsednik Vlade Srbije je rekao da je ponosan na rezultate u fiskalnom deficitu i da će se lično angažovati na rešenju pitanja racionalizacije i reforme preduzeća u državnom vlasništvu. I pored teških razgovora o preduzećima u državnom vlasništvu, prvenstveno Srbijagasu, EPS-u i Železnicama, kao i problemu privatizacije 17 preduzeća, premijer Vučić je obećao da će sve obaveze Srbije biti ispunjene u dogovorenom roku uz njegovo lično angažovanje.

"Pred Srbijom su veliki zadaci. Moramo marljivo da radimo u cilju povećanja bruto domaćeg proizvoda i stabilizacije javnog duga. Osim racionalizacije, privatizacija preduzeća biće naša glavna tema u narednom periodu. Lično ću se angažovati da se oseti boljitak, a da pritom nikoga ne štedim", rekao je premijer, obraćajući se prisutnim ministrima i direktorima javnih preduzeća.

On se u ime Vlade Srbije zahvalio svim članovima delegacije MMF i rekao da očekuje intenzivne i produktivne razgovore tokom treće revizije, koja se završava 10. novembra, navedeno je u saopštenju.

"MMF je protiv povećanja plata u MUP-u i Vojsci Srbije", rekao je Vučić. Kako je istakao, očekivanja su da će misija MMF-a prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji za 2016. godinu povećati na 1,8 odsto, a da su procene Vlade da će rast biti dva odsto.

Arsić: Povećanje plata i penzija neće biti linearno

Predsednik skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Veroljub Arsić izjavio je danas da povećanje plata u javnom sektoru neće biti linearno, već će najopterećenije profesije dobiti više.

"Prema informacijama koje imam, ne bi trebalo da povećanje bude linearno, već bi povećanje trebalo da obuhvati najugroženije i najopterećenije profesije i građane", rekao je Arsić. Prema njegovim rečima, i predviđanja ekonomista da bi zarade mogle da budu povećane do dva odsto, odnosi se na ukupnu masu isplata u javnom sektoru.

"Vlada Srbije radi na najosetljivijim i najvažnijim grupama kojima bi u narednom periodu trebalo da dobiju povećanje", rekao je on. Upitan da li za to ima novca, Arsić je rekao da ima i da je povećanje moguće. "Sam postupak mera štednje predviđao je najgore moguće scenarije za Srbiju, a daleko smo od toga. Daleko su veće uštede u budžetu i od planiranog deficita, ali i naplata poreza na dodatu vrednost, akciza, carina… Imamo prostor da se ovo povećanje i uradi", rekao je Arsić. Naravno, nije to povećanje važno samo za one ljude koji će njime biti obuhvaćeni, dodaje on, već i za samu državu jer i kroz javnu potrošnju na neki način finansirate i realni sektor koji konzumira robu i usluge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track