Najnovije vesti

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Ugasiti Dipos zbog nezakonitosti u radu
Foto: Beta

Vlast ne postupa savesno prema javnoj svojini

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE: Ugasiti Dipos zbog nezakonitosti u radu

Društvo
Savet je naveo da je vladi dostavio Izveštaj o davanju u zakup nepokretnosti u javnoj svojini i da je, nakon analize obimne dokumentacije Republičke direkcije za imovinu i Diposa, identifikovao brojne sistemske nepravilnosti

Savet za borbu protiv korupcije predložio je danas da firma koja daje u zakup državne nepokretnosti, "Dipos", zbog nezakonitosti u radu bude ugašena, a da poslove iz njene nadležnosti preuzme Republička direkcija za imovinu.

U saopštenju, Savet je naveo da je vladi dostavio Izveštaj o davanju u zakup nepokretnosti u javnoj svojini i da je, nakon analize obimne dokumentacije Republičke direkcije za imovinu i "Diposa", identifikovao brojne sistemske nepravilnosti.

Savet je utvrdio da organi vlasti ne postupaju savesno prema javnoj svojini i da ne postoji kompletna i ažurna evidencija imovine u javnoj svojini, kao i o njenim korisnicima.

"Utvrđeno je i da je veliki broj stanova i vila u periodu vladavine Slobodana Miloševića prodat odabranim pojedincima iz vlasti pod sumnjivim okolnostima, na način kojim je oštećen fond nepokretnosti u javnoj svojini", naveo je Savet.

Kako se dodaje, nepokretnosti se daju u zakup mimo važećih zakonskih i podzakonskih propisa, a poražavajuće je i što podzakonski akti nisu u celosti u skladu sa Zakonom u javnoj svojini.

"'Dipos' nepokretnosti daje u zakup isključivo privilegovanim pojedincima, obaveštenim o slobodnim nepokretnostima i uslovima zakupa. Visine zakupnina nisu uvek u skladu sa tržišnim cenama, kako to nalaže Zakon o javnoj svojini", navodi se u saopštenju.

Iako je "Dipos" u javnost izašao sa podatkom da potražuje pola miliona evra od zakupaca, Savet je utvrdio da je cifra znatno veća, kao i da je nenaplativo više od milion evra potraživanja.

"S obzirom na zatečeno stanje, Savet predlaže gašenje 'Diposa' i preuzimanje njegovih poslova od strane Republičke direkcije za imovinu. Davanje u zakup nepokretnosti diplomatsko-konzularnim predstavništvima je potrebno posebno zakonski regulisati", naveo je Savet.

Savet za borbu protiv korupcije je savetodavno telo Vlade Srbije koje istražuje sistemsku korupciju, o čemu izrađuje izveštaje koji se sa preporukama dostavljaju Vladi Srbije. Savet predstavlja potpredsednik Miroslav Milićević.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...