IZBORNA SKUPŠTINA SANU: Obaveza svakog člana je da misli svojom glavom
Foto: Stefan Jokić

NIsu pričali o Kosovu

IZBORNA SKUPŠTINA SANU: Obaveza svakog člana je da misli svojom glavom

Društvo -
Srpska akademija nauka i umetnosti dobila je 35 novih članova. Iako je zbor okupio akademike, o nedavnoj izjavi predsednika SANU o Kosovu, a koja je izazvala burne reakcije u javnosti nije bilo ni reči

Predsedik SANU Vladimir Kostić rekao je nedavno da Kosovo nije srpsko i ostao na svom mestu. Kostić, međutim, na izbornoj skupštini za prijem novih članova nije želeo da govori o svojoj izjavi i zahtevu predsednika Srbije da se Akademija izjasni o tom stavu.

"Danas je nešto što je najsvečaniji dan Akademije i ne bih hteo da to na bilo koji način marginalizujem nekakvim političkim izjavama. molim vas da imate razumevanja", rekao je Kostić.

Iako ne dele svi članovi Akademije mišljenje Kostića o Kosovu, ne vide potrebu da ta institucija zauzima stav o njegovoj izjavi.

"Prosto je i sam predsednik rekao to je njegovo privatno mišljenje i mi stojimo iza tog prava da svako može da ima svoje mišljenje posebno među nama akademicima", kaže akademik dr Stevan Pilipović.

"To je obaveza svakog člana SANU da misli svojom glavom. To je obaveza to nije pravo. Prema tome, da li će neko reći nešto što nije u skladu sa nečijim mišljenjem, to je minimum demokratskih prava u jednoj zemlji", kaže dramski pisac Dušan Kovačević.

Akademija je u svoje članstvo danas primila 15 redovnih, 14 dopisnih i šest inostranih članova. U odeljenja likovnih i muzičkih umetnosti i društvenih nauka, koja su ugrožena po broju članova, medjutim, nije izabran niko od predloženih kandidata.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Predsednik SANU Vladimir Kostić čestitao je novoizabranim članovima, ukazavši da je Akademija u planiranju izbornih aktivnosti konstatovala da su dva odeljenja ugrožena po broju članova. To su odeljenje likovih i muzičkih umetnosti, ali pre svega odeljenje društvenih nauka, naveo je Kostić u izjavi novinarima, izrazivši žaljenje što ona nisu u ovom izbornom ciklusu osvežena novim članovima.

"Bilo je od velikog značaja za nas da se ta odeljenja obogate novim članovima. Sa druge strane Akademija glasa tajno i ne mogu da komentarišem rezultate", dodao je predsednik SANU.

Prema njegovim rečima, namera je bila da se pojačaju ta dva odeljenja i da budu popularizovana, što će biti ostavljeno za sledeće izbore. Kostić je istakao da je Odeljenje društvenih nauka neproporcionalno i da su članovi tog odeljenja bili pod ogromnim pritiskom zbog kapitalnih zadataka koje su morali da obave. Moguće razloge za mali broj izabranih članova u tom Odeljenju, Kostić vidi u velikom broju predloženih kandidata, ističući da je bilo mnogo manje lobiranja, kao i u rasipanju glasova.

U Odeljenju društvenih nauka izabrana su dva redovna člana - Časlav Ocić i Kosta Čavoški. Podršku nije dobio ni jedan od sedam kandidata za dopisne članove, među kojima su bili Leon Kojen, Slobodan Antonić i Slobodan Žunjić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track