Selaković: Za brže i efikasnije postupke
Foto: Tanjug Marko Đoković

Otvaranje renovirane zgrade Prekršajnog suda

Selaković: Za brže i efikasnije postupke

Društvo -
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je useljenjenjem u novu zgradu Prekršajni sud u Beogradu prvi put u svojoj istoriji stekao dostojne uslove za rad.

Zbog toga će postupci biti brži i efikasniji, rekao je Selaković na otvaranju Prekšajnog suda koji se uselio u renoviranu sudsku zgradu u Ustaničkoj ulici. On je dodao da sada, kad je stacioniran na jednom mestu, troškovi i dužina trajanja postupka biće značajno smanjeni.

Prema njegovim rečima, Republika Srbija u zgradu Prekršajnog suda uložila 160 milona dinara, a partneri iz SAD oko 55 miliona dinara. Navodeći da je Prekršajni sud do sad radio na 13 različitih lokacija, Selaković je rekao da se zbog toga gubilo vreme, a predmeti trajali duže nego što je trebalo. "Za svaki podnesak gubilo se između sedam do deset dana, a u složenijim predmetima i dva i po meseca", rekao je Selaković.

Selaković je zahvalio ambasadoru SAD Majklu Kirbiju i USAID-u, zahvaljujući kojim je do sad renovirano i adaptirano ukupno 15 prekršajnih sudova u Srbiji, dok su radovi na još jednom u toku. Ministar je rekao da je u procesu reformisanja pravosuđa, čiji je cilj pre svega povećanje poverenja građana, Ministarstvo pravde ulaže velika sredstva u obnovu i jačanje pravosudne infrastrukture.

On je naveo da samo u ovoj godini kapitalne investicije u pravosuđu premašuju iznos od 10,4 miliona evra, te da su su investicije najviše koncentrisane u Beogradu, budući da je to najopterećeniji deo pravosuđa.On je podsetio da je u 2014. godini renovirana zgrada u Bulevaru Nikole Tesle, gde je sad Prvi osnovni sud, da je ove godine počelo renoviranje palate u Katanićevoj ulici gde će biti Drugi osnovni sud, Drugo javno tužilaštvo, apelaciono i republičko javno tužilaštvo, te da će sledeće godine biti potpuno renovirana zgrada Trećeg osnovnog suda, kao i da će se krenuti u potpuno renoviranje Palate pravde u Savskoj ulici.

Predsednik Prekršajnog suda Milan Marinović rekao je da će svi zaposleni u tom sudu svojim rezultatima rada znati da se oduže na ovakvom divnom poklonu. Prema njegovim rečima, više od 20 godina ljudi koji su bili na čelu suda za prekršaje čekali su današnji dan - da sud bude smešten u jednoj zgradi.

Marinović je rekao da je useljenjem u novu zgradu, Prekršajni sud stekao prvi put u istoriji dostojne uslove za rad navodeći da će to omogućiti efikasniji rad, a da će troškovi postupaka i dužina njihovog trajanja biti smanjeni. "Silne teškoće smo imali do sada u radu. Brojke su bile nažalost takve kakve su. Sud je radio i funkcionisao kao da je u jednoj zgradi, a sada će sigurno raditi i više i bolje. Milinović je zahvalio ministru pravde i Vlade Srbije što je smogla snage da u ekonomski komplikovanim vremenima nađe sredstav da opremi sud, uz nesebičnu pomoć USAID-a.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi najavio je da će njegova zemlja nastaviti da pomaže Srbiji i poručio da veruje u valdavinu prava, kao i da mu je drago što se ta vera pretvorila "u nešto opipljivo" - Prekršajni sud.

"Za sve vreme mandata govorim da je SAD prijatelj Srbije i da želimo da pomognemo Srbiji da pomogne sama sebi. Verujemo u vladavinu prava i drago mi je da vidim ovde ceo tim USAID koji je radio na ovom projektu i sarađuivao sa Ministarstvom pravde kako bi veru u vladavinu prava pretvoriili u nešto opipljivo", rekao je Kirbi.Rekao je da se u javnosti mnogo govori o otvaranju "ovih ili onih poglavlja u pregovorima sa Srbijom", kao i da SAD želi u nečemu konkretno da pomogne Sbriji na tom putu. "Drago mu je što će građani imati zgradu u kojoj će moći da obave sve svoje poslove", rekao je Kirbi, istakavši da će i same sudije sada raditi u boljim uslovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja