NA 32 FAKULTETA: Besplatno studiranje za decu palih boraca

Cenimo žrtvu

NA 32 FAKULTETA: Besplatno studiranje za decu palih boraca

Društvo -
BEOGRAD - Deca palih boraca, ratnih vojnih invalida i boraca ubuduće će moći besplatno da studiraju na 32 fakulteta u zemlji, predviđeno je Memorandumom o saradnji, koji su danas potpisali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i dekani fakulteta.

Vulin je, nakon potpisivanja rekao da je Srbija ponosna na svoje borce i one koji su je branili i stvarali. "Ovo je deo našeg duga prema njihovim potomcima i porodicama i način da čitavom društvu pokažemo koliko nam je stalo i koliko cenimo njihovu žrtvu", rekao je Vulin.

On je precizirao da studenti neće biti finansirani iz republičkog budžeta, već će sredstva za njihovo školovanje izdvojiti sami fakulteti iz sopstvenih prihoda.

"Vreme je da narod i zemlja pokažu koliko im je stalo i koliko cene najveću moguću žrtvu onih koji su dali život za ovu zemlju", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da će se nastaviti sa sličnim akcijama koje pokazuju da ova zemlja ceni ljude koji su je branili.

"Verujem da su prošla vremena u kojima smo se stideli i okretali glavu od naših ratnika i naše istorije i pravili se da ne postoje ni pali borci ni njihovi potomci", rekao je Vulin.

Ministar je naglasio i da će nakon usvajanja zakona o boračkoj zaštiti stipendiranje dece palih boraca i ratnih vojnih invalida postati obaveza.

Na pitanje kada će taj zakon biti usvojen ministar je podsetio da je zakon prošao javnu raspravu i da je sada samo pitanje kada će doći na dnevni red u Skupštini, navodeći da bi možda mogao da bude usvojen i do kraja godine.

Dekan Fakulteta umetnosti u Nišu Suzana Kostić istakla je da je potpisivaje Memoranduma velika stvar koju fakulteti čine za potomke palih u oružanim sukobima.

"Kad vidite omladinu koja je izgubila nekog svog, zato što je imao visok nivo svesti šta brani, čini mi se da je malo ono što smo do sada uradili za njih", rekla je Kostić.

Dina Gavarini iz Barajeva, čija je majka Ljiljana Žikić Krađorđević poginula u Peći 1. aprila 1999. godine, jedna je od onih kojoj će ova pomoć mnogo značiti. Dina već studira na Fakultetu za primenjeni menadžment, ekonomiju i finansije i zahvalila je na obezbeđenim stipendijama Ministarstvu koje se, kako je rekla, izuzetno brine o deci palih boraca.

Ministarstvo za rad je u decembru prošle godine potpisalo memorandume o saradnji i sa 36 visokih škola strukovnih studija, kako bi pomogli deci palih boraca, ratnih vojnih invalida i deci boraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track