PILULA ZA DAN POSLE NE MOŽE SVE DA REŠI: Seks bez zaštite postao svakodnevica u Srbiji
Foto: Thinkstock

Niko ne razmišlja o posledicama

PILULA ZA DAN POSLE NE MOŽE SVE DA REŠI: Seks bez zaštite postao svakodnevica u Srbiji

Društvo -
Ako pitate ljude da vam nabroje nazive raznih kontraceptivnih sredstava, dobićete šarolike odgovore. Međutim, broj onih koji i zaista vode računa o sigurnom seksu je veoma mali

Iz tog razloga, rezultati mnogih istraživanja pokazuju da u našoj zemlji ljudi nemaju često seks. Tako misle i vodeći svetski proizvođači kondoma. Podaci kažu da se u Srbiji godišnje potroši 1,42 kondoma po čoveku, a slika je još lošija kod žena.

Stvarnost je drugačija. Naime, samo 15 odsto njih koristi neku vrstu kontraceptivnog sredstva.

"Prvi faktor je slaba edukacija sa kojom treba početi još od školskih dana kako osobe kasnije ne bi imale problema", kaže ginekolog akušer Miroslav Ivić i dodaje da se veliki broj bračnih parova odlučuje za abortus.

"Najgore je kad ostanu trudne, pa se odluče na abortus koji može da ostavi posledice poput toga da više ne mogu da zatrudne. Drugi faktor je loša ekonomska situacija. Jednostavno, bračni parovi nemaju novca da podižu decu pa se odluče za abortus. Kontraceptivne pilule su možda malo skuplje, spirale isto tako. Najjeftiniji je kondom, ali se često zaboravi ili previdi. I posle trče da kupe tabletu za dan posle, koja dovodi do hormonalnog poremećaja i odbacivanja trudnoće", kaže Ivić.

Ginekolog Milica Magdeski ne slaže se u potpunosti sa kolegom.

"Žene ne piju pravu kontracepciju iz neznanja. Ne odlaze kod ginekologa za savet nego se leče čitajući forume na internetu. Razvile su paničan strah od pilula za kontracepciju, a ne čitaju šta pilula za dan posle može da im napravi od organizma. Što se kondoma tiče, njih najčešće muškarci ne žele da koriste da se ne bi mučili", kaže doktorka.

(Alo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track