Selaković: Nova zgrada suda - ušteda od 980.000 dana!
Foto: Tanjug Marko đoković

Prekršajni sud u Beogradu

Selaković: Nova zgrada suda - ušteda od 980.000 dana!

Društvo -
Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da će stacioniranje Prekršajnog suda u Beogradu u jednu zgradu doneti neverovatnu uštedu od 980.000 dana i da je to pravi primer racionalizacije.

Prekršajni sud u Beogradu koji je najveći ne samo u Srbiji i Balkanu, nego i Istočnoj Evropi i u ovom trenutku broji 106 sudija, prvi put je od 1951. godine dobio svoj prostor za rad, kazao je Selaković.

On je podsetio da je do sada taj sud radio na 14 lokacija u gradu i da je njegovim koncentrisanjem na jedno mesto ostvarena neverovatna ušteda. "Za put jedne pretstavke od sedišta suda do isturenih prostorija i nazad bilo je potrebno najčešće od sedam do 10 dana, a u 2014. godini Prekršajni sud je zaprimio 140.000 novih predmeta", ukazao je Selaković.

On je istakao da je ovakvo rešenje od izuzetnog značaja za građane Srbije i da će osim vremenske i finansijske uštede doneti redovnija, efikasnija i ažurnija suđenja jer sada svaki sudija ima svoju sudnicu. Upitan za očekivanja od predstojećeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije kada je reč o pravosuđu, Selaković je kazao da je uveren da će kada je ta oblast u pitanju, "to zaista biti izveštaj o napretku".

On je zaključio da smo još daleko od onog pravosuđa koje želimo da postignemo reformom i koje nam je potrebno, ali da je napravljen vidljiv napredak u poslednjih par godina. Upitan za odnose u Vladi Srbije i relacije sa koalicionim partnerima, Selaković koji je funkcioner SNS, kazao je da uslovi u vladi kada je reč o međuljudskim odnosima, "na jednom normalnom nivou". "Tenzija uvek ima kada imate koalicione vlade... nisu dobre izjave i postupci koje narušavaju poverenje koje se gradilo i gradi", rekao je Selaković, dodajući da je ključno da li svi podržavaju teške, bolne ali delotvorne reforme koje preduzima premijer.

Selaković je zaključio da je red da onaj ko te reforme ne podržava, to i kaže, a ako podržava onda to podrazumeva savezništvo ne samo u trenucima uspeha, već i vremenima kada je neophodno preduzeti mere koje nisu lake i popularne.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja