Traži se hitan izveštaj o Vinči

Traži se hitan izveštaj o Vinči

Društvo -
Hitan izveštaj zatražen je od direktora JP Nuklearni objekti povodom ozračivanja zaposlenih 19. aprila

BEOGRAD - Direktor Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Mirjana Radenković izjavila je da je Agencija tražila hitan izveštaj od direktora JP Nuklearni objekti Srbije povodom ozračivanja zaposlenih 19. aprila u Institutu Vinča.

Nakon toga ćemo naložiti inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mera nuklearne sigurnosti i mera zaštite od zračenja u JP „Nuklearni objekti Srbije”, kojim bi se utvrdile činjenice i preduzeli naredni koraci, rekla je Radenkovićeva za Politiku.

U skladu sa Pravilnikom o obavljanju nuklearne aktivnosti, ukoliko su prekršeni uslovi i ograničenja iz licence za nuklearnu aktivnost, obaveza nosioca licence je da odmah obavesti agenciju, navela je Radenkovićeva i dodala da će u ovom slučaju biti naloženo utvrđivanje svih činjenica putem inspekcijskog nadzora.

Neodgovorno ponašanje u ovoj oblasti apsolutno je nedopustivo, zaključila je Radenković.

Po Zakonu inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od zračenja sprovodi služba u Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a u oblasti nuklearne sigurnosti i upravljanja radioaktivnim otpadom Ministarstvo prosvete i nauke.

http://www.youtube.com/watch?v=ocJ2KmcynWQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track