NIKAD KOSOVO U UNESKO: Srbija ulazi u Izvršni savet ove Organizacije UN!
Foto: Nemanja Pančić, Fonet

Ostaće samo pusti san Albanaca

NIKAD KOSOVO U UNESKO: Srbija ulazi u Izvršni savet ove Organizacije UN!

Društvo -
Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković je objasnio da su sve članice Uneska podeljene na određen broj izbornih grupa, kojima pripada određen broj mesta u Izvršnom savetu, a da u grupi u kojoj je Srbija ima četiri kandidata za četiri mesta

BEOGRAD - Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da je izvesno da će Srbija sutra biti izabrana za članicu Izvršnog saveta Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

Tanasković je objasnio da su sve članice Uneska podeljene na određen broj izbornih grupa, kojima pripada određen broj mesta u Izvršnom savetu, a da u grupi u kojoj je Srbija ima četiri kandidata za četiri mesta.

"Polovina članstva Izvršnog saveta od 58 država, znači 29 članica se menja na svakoj Generalnoj konferenciji. Srbija spada u takozvanu elektoralnu grupu dva, u kojoj ima sedam država", kazao je Tanasković.

Ambasador Srbije je dodao da u toj grupi mandat sada prestaje Češkoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Rusiji, a da su kandidati za nove članove Litvanija, Rusija, koja će verovatno obnoviti taj status, Srbija i Slovenija.

"Dakle, možemo smatrati da će Srbija gotovo sigurno biti članica Izvršnog saveta Uneska tokom narednog mandatnog perioda od četiri godine", izjavio je Tanasković.

Prema njegovim rečima, izjašnjavanje glasanjem koje će sutra biti obavljeno tajno, nema preveliki značaj u slučaju Srbije. "Uvek kada je isti broj država koje konkurišu da uđu i onih koje izlaze, glasanje zapravo i nema naročiti značaj, sem u političkom smislu zato što je prestižno dobiti veći broj glasova i veće poverenje država", dodao je ambasador.

Članstvo u Izvršnom savetu imaće veliki značaj u pogledu nastojanja Kosova da postane članica Uneska, smatra Tanasković. Podsetivši da je preporuka da se tačka o zahtevu Kosova koji je predložila Albanija stavi na dnevni red Generalne konferencije doneta na Izvršnom savetu, Srbija nije mogla neposredno da utiče na odlučivanje, nego samo posredno preko država koje dele stavove Srbije.

"Sada ćemo u svim takvim situacijama moći da učestvujemo neposredno i u raspravama i u donošenju odluka", naglasio je Tanasković. Istakao je da će Srbija postati članica izvršnog tela, neke vrste vlade Uneska, koja izmedju dveju konferencija donosi sve najbitnije odluke koje se tiču života i rada te organizacije.

Iako je, kako je dodao, to telo malo glomazno i nije dovoljno operativno, Tanasković je istakao da je značajno biti u njegovom sastavu jer se "sva delatnost praktičnog karaktera koja se odvija izmedju dveju Generalnih konferencija zapravo artikuliše kroz taj Izvršni savet".

Ambasador je dodao da u nekim drugim grupama ima izrazite neizvesnosti oko izbora novih članica Izvršnog saveta, posebno u grupama arapskih i afričkih zemalja, kao i u grupi zemalja jugoistočne Azije, gde ima više kandidata od broja mesta koja će biti upražnjena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track