VERBIĆ PROSVETARIMA:  Ko smatra da pomoć nije fer, neka je vrati
Foto: Dragana Udovičić

Jednokratna pomoć

VERBIĆ PROSVETARIMA: Ko smatra da pomoć nije fer, neka je vrati

Društvo -
BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas da oni predstavnici sindikata koji smatraju da pomoć od 7.000 dinara nije fer, mogu to da vrate u republički budžet.

"Vlada je odlučila da uplati jednokratnu pomoć svim zaposlenima u prosveti i to nije pomoć za sindikate, već za prosvetne radnike", rekao je Verbić novinarima. On je naveo da predstavnici sindikata koji su time nezadovoljni mogu da vrate tu pomoć. Na pitanje da i to znači novi štrajk, on je rekao da ne znači.

"Siguran sam da ovo nije glas svih predstavnika sindikata", rekao je Verbić, dodajući da su sindikati bili konstruktivni i da su imali dobar dijalog.

Skupština Srbije trebalo bi danas da raspravlja o dopunama Zakona o budžetu za 2015. godinu kojima je predviđena jednokratna pomoć za zaposlene u prosveti od 7.000 dinara.

Babić:Pomoć prosvetarima plod domaćinskog poslovanja vlade

- Jednokratna pomoć prosvetarima u iznosu od 7.000 dinara je produkt domaćinskog poslovanja Vlade Srbije, izjavio je danas šef poslanika SNS Zoran Babić. Babić je podneo amandman na predložene dopune Zakona o budžetu za 2015. godinu, kojim je predložio da ta pomoć umesto prvobitno planiranih 6.000 iznosi 7.000 dinara. "Ovo je produkt jednog domaćinskog poslovanja Vlade Srbije, ovaj zakon je plod dogovora vlade i reprezentativnih sinidikata i dogovora sa MMF. Ono što je najvažnije je da su ta sredstva obezbeđena iz realnih sredstava, ne iz zaduženja i kredita", rekao je Babić novinarima u parlamentu.

On je napomenuo da ta pomoć nije mala, da ona nije ni spektakularna, ali da je značajna i realna, kao i što je realno povećanje plata za tu oblast od četiri odsto. Objasnio je da je amandman podneo u saglasnosti sa Vladom Srbije i premijerom Aleksandrom Vučićem. Budući da je ranije danas poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenio da su predložene dopune Zakona o budžetu u stvari rebalans najznačajnijeg finansijskog akta, Babić je rekao da je skandalozno što nekadašnji predsednik Vlade Srbije ne zna šta je rebalans. Baić je napomenuo da je ovo prva godina u kojoj neće doći do rebalansa budžeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track