POLICIJSKI SINDIKAT: Problemi su nagomilani, štrajkovaćemo glađu
Foto: Printscreen/N1

Neslaganje sa Nacrtom zakona o policiji

POLICIJSKI SINDIKAT: Problemi su nagomilani, štrajkovaćemo glađu

Društvo -
Članovi uprаvnog odbora Policijskog sindikаtа Srbije najavili su da će 23. novembrа ispred zgrаde Predsedništvа započeti štajk glađu.

Kao glavne razloge za ovako radikalan vid protesta navode položaj zaposlenih u ministarstvu unutrašnjih poslova i neslaganje sa Nacrtom zakona o policiji.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je, gostujući na N1, rekao da su problemi u Ministarstvu unutrašnjih poslova nagomilani. Sindikat je, prema njegovim rečima, kroz sastanke sa zamenikom ministra pokušavao da reši jedan po jedan problem, ali nije došlo do nikavih pomaka, zbog čega su pre mesec dana prekinuli komunikaciju s Ministarstvom.

Nacrt zakona o policiji je, kako kaže, katastrofa i urušavanje sistema bezbednosti. Karijerno napredovanje će se npr. regulisati podzakonskim aktima koji će nositi oznaku tajnosti, kaže Mijailović i pita kako jedan profesionalac onda može da zna kriterijume kako može doći na višu poziciju.Pored toga, pojedini članovi zakona prediviđaju mogućnost otkaza za policajce koji dve godine zaredom dobiju negativne ocene, ministar može da naloži snimanje policijskih službenika, a direktor policije može biti razrešen na predlog ministra ako direktor ne sprovodi politiku vlade, navodi predsednik Policijskog sindikata i konstatuje da direktor policije “valjda treba da sprovodi zakon, a ne politiku vlade”.

Mijailović kaže da prave rasprave o Nacrtu zakona nije ni bilo, već da je to bio politički monolog predstavnika Ministarstva. Sve primedbe koje je podneo Policijski sindikat odbijene su, iako su u skladu sa evropskim standardima, navodi on.

Mijailović tvrdi i da su jedino policiji plate smanjene za više od 17 odsto i da je 10 odsto povišice prihvatljivi minimum. Policijski sindikat, prema njegovim rečima, traži da profesionalnom delu policije, odnosno ljudima koji obavljaju posao na terenu, dnevnica mora da se vrati na nivo od 2.500 dinara.

Policijski sindikat se zato obratio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, ali još nije dobio odgovor. “U određenom momentu ćemo se obratiti predsedniku, on je vrhovni komandant oružanih snaga, neko treba da stavi prst na čelo i kaže da ne može da se urušava sektor bezbednosti”, najavljuje Mijailović.

On kaže i da su zajedno sa kolegama iz evropskih sindikata rešili da pošalju dopis Evropskoj komisiji kako bi se kreirali minimumi zaposlenih u sektoru bezbednosti u Evropi. “Kako može jedan MMF da utiče na stepen bezbednosti? Mi ne možemo da imamo platu kao Nemci, ali da se napravi formula u skladu sa našom potrošačkom korpom”, kaže Mijailović.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track