BUDUĆNOST JE U ZNANJU: Obeležen Dan Srpske akademije nauka i umetnosti
Foto: Stefan Jokić

Ministar prosvete na svečanosti

BUDUĆNOST JE U ZNANJU: Obeležen Dan Srpske akademije nauka i umetnosti

Društvo -
BEOGRAD - U Beogradu je danas obeležen Dan Srpske akademije nauka i umetnosti uz poruku da budućnost Srbije počiva na znanju, a da je SANU krovna ustanova nauke u Srbiji.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić je, u obraćanju na svečanosti, pozvao akademike da u teškom vremenu punom globalnih i lokalnih izazova, novih pretnji i opasnosti, budu snažna sila koja otvara nove ideje i razvoja Srbiju u zemlju znanja.

Verbić je rekao da je SANU i po zakonu, ali i u stvarnom životu, krovna ustanova nauke i da je ta uloga zaslužena radovima svih velikama koji su gradili naučnu misao i Srbiju učinili delom moderne civilizacije. Prema njegovim rečima, ta uloga podrazumeva i veliku odgovornost.

"Akademija se u raznim fazama naše istorije na razne načine suočavala sa izazovima. Ne mogu da kažem da mislim kako je baš svaki put ova kuća bila dorasla zadatku najumnije i za nauku i društvo možda i najvaznije nacionalne institucije", rekao je Verbić.

On je podvukao da su, međutim, savest akademika, njihov integritet i delo učnili da SANU bude najjača karika u izgradnji modernog društva, da održi svoj ugled i bude vodilja u novim vremenima.

Predsednik SANU akademik Vladimir Kostić rekao je da je SANU skup jakih individualnosti i da različitost u toj instituciji uključuje i različitost političkih i ideoloških opredeljenja.

"Ubeđen sam da SANU treba da ohrabruje atmosferu konstruktivnog javnog delovanja članova", rekao je Kostić.

On je naveo da budućnost SANU sagledava sa optimizmom i entuzijazmom, ali da je potrebno da članstvo razgovara o ulozi i zadacima nacionalnih akademija u 21. veku.

Na svečanosti je dodeljena nagrada SANU iz oblasti fizike i srodnih nauka za 2015. godinu, koju ju primio profesor doktor Nikola Burić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track