Najnovije vesti

MOMIR STOJANOVIĆ: U Srbiji ima 608 vehabija, njih 10 pod prismotrom zbog radikalnog islamizma
Foto: Zorana Jevtić

Nema saznanja o planiranju terorističkih napada

MOMIR STOJANOVIĆ: U Srbiji ima 608 vehabija, njih 10 pod prismotrom zbog radikalnog islamizma

Društvo
BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Momir Stojanović izjavio je da u Srbiji postoji 608 pripadnika vehabijskog pokreta, od kojih je desetak pod pažnjom obaveštajno-bezbednosnih službi zbog veza sa sledbenicima radikalnog islama.

Stojanović je  kazao da domaće službe nemaju saznanja da vehabije "organizuju, planiraju ili pripremaju bilo kakvu terorističku aktivnost na prostoru Srbije".

"Oko 70 osoba sa prostora raško-polimske oblasti učestvovalo je u borbama na strani Islamske države, od kojih je deset pod stalnom prismotrom obaveštajno-bezbednosnih službi. Za sada nema pokazatelja da oni vrbuju, pripremaju ili planiraju terorističke aktivnosti u Srbiji", naveo je Stojanović.

Prema njegovim rečima, bezbednosna situacija u Federaciji BiH je "mnogo komplikovanija" nego u Srbiji a saradnja bezbednosnih službi dve zemlje odvija se "jako teško" zbog kako je naveo, "krhkih i koruptivnih institucija u BiH u kojima nije uradjena analiza kadrova zaposlenih u njima".

"U BiH postoje pripadnici terorističkih organizacija koji su se početkom devedesetih godina borili u redovima vojske BiH. Pogrešnom politikom tadašnjeg rukovodstva, jedan broj njih je dobio državljanstvo BiH i nastanio se u mestima oko Maglaja gde je velika koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta", kazao je predsednik skupštinskog Odbora.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...