NESTAŠICA U DRŽAVNIM USTANOVAMA: Srbija godinu dana bez testova za hepatitis C
Foto: Profimedia

Rade bez osnovnog dijagnostičkog sredstva

NESTAŠICA U DRŽAVNIM USTANOVAMA: Srbija godinu dana bez testova za hepatitis C

Društvo -
BEOGRAD - Nestašica testova u državnim ustanovama kojima se otkriva virus hepatitisa "C" u Srbiji traje više od godinu dana.

Osim što se tom analizom stoprocentno utvrđuje prisustvo virusa, ona je za obolele koji su na antivirusnoj terapiji i osnovno dijagnostičko sredstvo kojim se pokazuje da li terapija daje rezultate ili je treba prekinuti.

Ivani Dragojević antivirusna terapija lečenja hroničnog hepatitisa "C" prekinuta je jer je pi-si-ar test pokazao da lečenje nije dalo efekta. "U mom slučaju terpija je prekinuta, to je loše, ali sreća je da je tada bilo pi-si-ar testa pa kliničar ne bi morao da vodi moju terapiju 'u mraku'", rekla je Dragojević.

U frižiderima laboratorija stoji i krv onih koji čekaju da se ovim testom utvrdi genotip virusa na osnovu kojeg se određuje lečenje. Ova analiza je i od posebnog značaja za trudnice.

"Ako neka trudnica ima antitela to ne znači da ona automatski ima i virus. Tom pi-si-ar dijagnostikom tačno se zna da li će tokom porođaja ona to preneti na dete. Pi-si-ar dijagnostika je bitna da bi se znalo da li majka može preneti virus na novorođeno dete a ne da čekamo godinu i po dana, kada bebi mogu da se odrede antitela", kaže profesor Dragan Delić iz Infektivne klinike.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje ističu da su za trenutnu nestašicu testova nadležne zdravstvene ustanove koje su u obavezi da sprovedu i planiraju njihovu nabavku. Za dodatni novac za testove fondu se za sada obratio samo Klinički centar Srbije, kome su krajem oktobra ona i odobrena. Međutim, na Infektivnoj klinici ovog centra testova i dalje nema.

"U ovakvim situacijama ne razumem državu koja ne reaguje na ovakvu situaciju. Stojim iza toga da se neki bolesnici leče, a ne bi trebalo da se leče ili obrnuto. Na primer, umesto da prime 48 nedelja im mi skratimo terapiju na 24. Onima kojima treba da produžimo na 72 nedelje mi ne produžimo, već skratimo. Svi su ugroženi nedostatkom pi-si-ar testova", dodaje Delić.

U fondu ističu da je pi-si-ar test moguće uraditi i nekoj od privatnih laoboratorija. Tu uslugu koja košta više od sto evra, u fondu je tvrde, uz propisana način moguće refundirati. "Pacijenti koji su bili u prilici da privatno urade ovu analizu nisu nam javili da su tu uslugu uspeli da refundiraju. Dakle, prema našim saznanjima pi-si-ar testove niko nije uspeo da refundira u našoj zemlji", ističe Uroš Rajković iz Udruženja "Hronos".

U "Hronosu" podsećaju da ova bolest koja se prenosi putem krvi dugo ostaje bez prepoznatljivih simptoma. Ako se bolest ne leči, stručnjaci upozoravaju da može dovesti do ciroze ili karcinoma jetre.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track