PAORI NASTAVLJAJU PROTESTE: Ministarka i poljoprivrednici zasad bez dogovora
Foto: Zorana Jevtić

Sastanak u ministarstvu

PAORI NASTAVLJAJU PROTESTE: Ministarka i poljoprivrednici zasad bez dogovora

Društvo -
Ministarka je obrazložila da ona ne može da povuče zakon, to može da učini samo Vlada, koja je predlagač. Mi sad očekujemo da premijer i Vlada povuku zakon iz procedure i da sednemo zajedno i uradimo taj zakon kako treba, rekao je za Vojislav Malešev iz Asocijacije poljoprivrednika

BEOGRAD - Vojvođanski paori ni posle tročasovnog sastanka nisu uspeli da postignu dogovor sa ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljević Bošković.

Sastanak je bio održan iza zatvorenih vrata, a poljoprivrednici su potvrdili da će nastaviti proteste dok Vlada ne izmeni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji omogućava strancima da kupuju zemljište.

Ministarka poljoprivrede najavila je ranije da će saslušati sve zahteve paora. To je i ispunila. Na prvom sastanku, na koji mediji nisu pozvani, ministarka je saslušala predstavnike zemljoradničkih udruženja, ali - ništa više od toga.

"Nisu nam obećali ništa. Ministarka je obrazložila da ona ne može da povuče zakon, to može da učini samo Vlada, koja je predlagač. Mi sad očekujemo da premijer i Vlada povuku zakon iz procedure i da sednemo zajedno i uradimo taj zakon kako treba", rekao je za Vojislav Malešev iz Asocijacije poljoprivrednika.

Sastanak je, ipak, pomak u zaštiti interesa vojvođanskih paora, smatra član odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Branislav Gulan.

"Ministarka je pristala da pregovara, prema tome, možda i oseća ponešto. A i sam nastup članova Vlade, i onih koji su za taj predlog zakona, pokazuje da su malo i u strahu", kaže Gulan.

Za to vreme, paori koji protestuju kod Žednika još blokiraju puteve. Kažu, iz iskustva znaju da kad političke stranke i poljoprivredna udruženja, koja ni sama nisu usaglasila stavove, odvojeno pregovaraju, to samo po sebi razvodnjava protest.

"Kad svi idu posebno, to gubi na snazi i pregovaračkim kapacitetima. Zato se plašim da ćemo gubiti snagu sa tim pojedinačnim odlascima na pregovore", rekao je Nebojša Radnić, paor iz Starog Žednika.

U međuvremenu, kritici novog zakona priključila se i Demokratska stranka. Stručnjaci kažu - nijedan protest poljoprivrednika nije prošao bez politike, a to samim paorima nikad nije donelo ništa dobro.

"Politika je uvek umešana, da li manjim ili većim delom, ali svoj interes političari uvek nalaze u tim protestima", smatra Gulan.

Dok političari i glavešine udruženja nastavljaju pregovore, oni koji smatraju da im egzistencija zavisi od ishoda tih sastanaka, pokušavaju da se ugreju na vetrometini. Kažu, oni neće odustati, ali se plaše da će njihovi predstavnici - popustiti.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track