Ministar Selaković: U registar dosad upisano 227 posrednika
Foto: Dragan Kadić

Godišnja konferencija Nacionalnog udruženja medijatora Srbije

Ministar Selaković: U registar dosad upisano 227 posrednika

Društvo -
BEOGRAD - U Registar posrednika u rešavanju sporova do sada je upisano 227 lica, a taj broj iz nedelje u nedelju raste, izjavio je danas ministar pravde Nikola Selaković na Drugoj godišnjoj konferenciciji Nacionalnog udruženja medijatora Srbije.

On je rekao da je Ministarstvo pravde 4. februara ove godine objavilo javni poziv za izdavanje dozvola za posredovanje u rešavanju sporova i pristupilo formiranju Registara posrednika. Selaković je na skupu u Privrednoj komori Srbije kazao da je do novembra ukupan broj lica koja su upisana u registar posrednika bio 227, a da je samo juče potpisao oko 15-ak novih rešenja.

"To pokazuje da njihov broj iz nedelje u nedelju raste i da je realno broj onih koji se bave posredovanjem značajno veći", rekao je ministar. On je podsetio da se Zakon o posredovanju u rešavanju sporova primenjuje od ove godine i da je njime predviđeno vođenje Registra podsrednika, kao javne centralne elektronske baze podataka.

Selaković je kazao da je u narednom periodu neophodno da se izradi program mera promocije posredovanja kao alternativnog načina rešavanja sporova koji bi obuhvatao dalje upoznavanje kako stručne tako i laičke javnosti sa novinama zakona u cilju podizanja svesti o posredovanju kao alternativnoj metodi rešavanja sporova, ali i koji bi obuhvatao različite programe sudski povezanog posredovanja.

On je kazao da je organizovanje konferencija poput današnje veoma važno imajući u vidu značaj i da je resorno ministarstvo otvoreno da čuje sve predloge i podrži aktivnosti koje će omogućiti efikasniju i delotvorniju primenu sistema alternativnog načina rešavanja sporova.

Selaković je kazao da su Nacionalna strategija za reformu pravosuđa za period 2013-2018. godine i prateći Akcioni plan za njeno sprovođenje kao jedan od prioriteta postavili rasterećenje sudova, uspostavljanjem efikasnog i održivog sistema rešavanja sporova putem medijacije - posredovanja.

Selaković je podsetio na to da je posrednik dužan da Ministarstvu pravde podnese godišnji izveštaj o obavljenim posredovanjima koji sadrži podatke o vrsti spornog odnosa, mestu u kojem je sproveden postupak posredovanja i načinu okončanja postupka posredovanja, uz poštovanje načela poverljivosti. Ministar je istakao i to da je, pored izdavanja dozvola za posredovanje, aktom ministarstva utvrđen i Program osnovne obuke, dok se program specijalizovane obuke utvrđuje posebnim aktom strukovnog udruženja za određenu oblast, uz saglasnost ministarstva.

Takođe je podsetio i na odredbe Kodeksa etike, koji propisuje da posrednik svojim ličnim angažovanjem unapređuje praksu posredovanja, saradnju među posrednicima i stručnjacima iz drugih oblasti, koje su od značaja za posredovanje i afirmiše postupak posredovanja kao pogodan i preporučljiv način mirnog rešavanja sporova na profesionalan, istinit i dostojanstven način.

Medijacija je miran način rešavanja sukoba u kome neutralan i nepristrasan medijator pomaže stranama u sporu da postignu međusobno prihvatljivo rešenje. U poslednjih nekoliko decenija, kako je rečeno na skupu, primetno je da medijacija dobija primat u odnosu na druge načine rešavanja sporova, a neretko je prvi izbor vlada, javnih institucija, sudova, advokata, privrednih društava i građana u rešavanju različite vrste konflikata.

Predsednik Nacionalnog udruženja medijatora Srbije Blažo Nedić rekao je da bi bilo dobro da se na državnom nivou usvoje preporuke da pre sudskog postupka spor pokuša da se reši na miran način, odosno odnosno medijacijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja