SKUPŠTINA: Poslanici danas o Zakonu o rudarstvu
Foto: Beta

U susret investitorima

SKUPŠTINA: Poslanici danas o Zakonu o rudarstvu

Društvo -
Skupština Srbije nastaviće danas rad razmatranjem Predloga zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim se jasno odreduju uslovi pod kojima se razne vrste mineralnih sirovina i geoloških resursa mogu koristiti uz poštovanje zaštite javnog interesa.

Predloženim zakonom se u 195 članova potpunije reguliše obavljenje delatnosti geoloških istraživanja i rudarstva, uzevši u obzir i potrebu privlačenja budućih investicionih ulaganja privrednih subjekta u predmetnim oblastima.

Jedna od novina u predloženom zakonu jeste da se jedinicama lokalnih samouprava oduzima mogućnost izdavanja određenih odobrenja iz oblasti obavljanja geoloških istraživanja i eksploatacije nemetaličnih mineralnih sirovina i da sva odobrenja izdaje ministarstvo, odnosno nadležni pokrajinski organ kada se sirovine nalaze na prostoru pokrajine.

Predloženim zakonom je zabranjeno organizovanje i sprovođenje štrajka u jamskim prostorijama ili u drugim objektima i prostorijama u kojima postoji potencijalna opasnost po život i zdravlje ljudi. U njemu se kaže da se pravo na štrajk u privrednom subjektu koje obavlja eksploataciju sirovina ostvaruje pod uslovom da se u vreme održavanja štrajka obezbedi sigurnost objekata, uređaja i instalacija, bezbednost i zdravlje ljudi.

U slučaju povreda odredaba o štrajku, koje mogu za posledicu da imaju neposrednu opasnost ili izuzetno teške posledice za bezbednost i zdravlje ljudi ili njihovu bezbednost i bezbednost imovine ili druge štetne neotklonjive posledice, Ministarstvo preduzima mere neophodne za sprečavanje nastupanja tih posledica. Među njima su uvođenje radne obaveze, angažovanje radnika iz drugih tehničko tehnoloških sistema i drugih radnika - pojedinaca ili pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti direktora i članova organa upravljanja.

Za one koji organizuju ili učestvuju u sprovođenju štrajka u jamskim prostorijama ili drugim objektima i prostorijama, predviđena je kazna zatvora od jedne do pet godina.

Na dnevnom redu nove sednice, sedme u okviru jesenjeg zasedanja, su i Predlog strategije razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine, potvrđivanje više međudržavnih sporazuma i Konvencije protiv regrutovanja, korišćenja, finansiranja i obuke plaćenika, kao i odluke o davanju saglasnosti na finansijske planove Regulatornog tela za elektronske medije i Agencije za energetiku za 2015. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track