PODSTANARI NA MUKAMA: Kirija u proseku skuplja za 40 evra?!
Foto: Profimedia

Poreska uprava hoće da pojača naplatu poreza od stanodavaca

PODSTANARI NA MUKAMA: Kirija u proseku skuplja za 40 evra?!

Društvo -
BEOGRAD - Ukoliko država nađe način da svim stanodavcima naplati porez za iznajmljivanje stanova, mesečna kirija biće skuplja za najmanje 20 odsto, kaže Dragan Cvijetićanin, predsednik Udruženja stanodavaca Srbije.

On je prokomentarisao najavu da bi Poreska uprava u narednom periodu mogla da pojača kontrolu stanodavaca kako bi masovnije naplaćivala porez po osnovu izdavanja nekretnina.

Imajući u vidu da je prosečna kirija u Srbiji oko 200 evra, ovakav potez mogao bi da napravi ozbiljan dodatni trošak prvenstveno studentima i mladim ljudima sa decom, koji su najčešće podstanari. Prosečna mesečna kirija od oko 200 evra bila bi praktično veća za oko 40 evra.

Građani koji stan plaćaju 300 evra imali bi dodatni trošak od 60 evra, dok bi iznajmljivanje soba od 100 evra bilo skuplje za čak 20 evra. Veći trošak mogu očekivati i zakupci poslovnog prostora, i to u proseku za najmanje stotinak evra.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Protiv nesavesnih zakupaca Poreska uprava se borila i dosad, ali samo po prijavama podstanara, koji se na ovaj korak odlučuju tek u slučaju konflikata. U narednom periodu poreznici će morati da pronađu nove načine kontrole.

Dosad je to funkcionisalo po principu prijave komšije ili bivšeg podstanara. Da to ne daje efikasne rezultate, govori podatak da su stanodavci u proteklih pet godina državu zakinuli za skoro 300 miliona evra. Šta je plan Poreske uprave ubuduće, juče iz ove institucije nismo dobili odgovor.

Protiv nesavesnih zakupaca Poreska uprava se borila i dosad, ali samo po prijavama podstanara, koji se na ovaj korak odlučuju tek u slučaju konflikata. U narednom periodu poreznici će morati da pronađu nove načine kontrole. Dosad je to funkcionisalo po principu prijave komšije ili bivšeg podstanara.

Da to ne daje efikasne rezultate, govori podatak da su stanodavci u proteklih pet godina državu zakinuli za skoro 300 miliona evra. Šta je plan Poreske uprave ubuduće, juče iz ove institucije nismo dobili odgovor.

Poreznici stanodavcima: Platite porez ili novčanu kaznu

Poreska uprava Srbije odbacila je danas teze pojedinaca da pojačane poreske kontrole dovode do rasta cena mesečne kirije za podstanare, poručivši da je zakonska obaveza svih koji zarađuju od izdavanja nekretnina drugim građanima da na to plate porez.

"Neprihvatljiva je teza pojedinaca da pojačane kontrole Poreske uprave dovode do rasta tržišnih cena zakupa. U tom slučaju veliki broj zakupaca je doveden u zabludu da je u cenu zakupa već ukalkulisan pripadajući porez", piše u saopštenju Poreske uprave. Poreznici ističu da su porez dužni da plate vlasnici nekretnina koji ostvaruju prihod od izdavanja, a ne njihovi zakupci, i dodaju da je to precizno definisao u Zakonu o porezu na dohodak građana.

Zakonska obaveza građana koji ostvaruju prihod izdavanjem nekretnina u svom vlasništvu jeste da, nadležnim poreznicima u svom mestu prebivališta podnesu poresku prijavu najkasnije u roku od 30 dana od kad su zaključili ugovor o izdavanju. U suprotnom, navode iz Poreske uprave, čine poreski prekršaj za koji je predviđena novčana kazna od 15.000 do 150.000 dinara.

"Takođe, ukoliko je vlasnik imao nameru da u potpunosti ili delimično izbegne plaćanje poreza po bilo kom osnovu u iznosu iznad 150.000 dinara, protiv njega će biti podnera krivična prijava zbog utaje poreza. S tim u vezi, propisane su daleko rigoroznije kazne", piše u saopštenju. Obrazac poreske prijave (PPOPO), kako je navedeno, moguće je preuzeti sa sajta Poreske uprave, www.poreskauprava.gov.rs .

(Blic/S. Lakić/B. Anđelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track