EVROPSKA KOMISIJA: Pratimo šta se dešava Kuriru!
Foto: Zorana Jevtić

Oglasili se povodom saslušanja vlasnika i urednika Kurira

EVROPSKA KOMISIJA: Pratimo šta se dešava Kuriru!

Društvo -
BRISEL - Evropska komisija (EK) prati razvoj vezan za saslušanje vlasnika i urednika srpskog lista Kurir, izjavila je danas portparol u EK Maja Kocijančič.

Ona je izrazila očekivanja da će se u Srbiji obezbediti sloboda izražavanja, kao i da će se pretnje i fizičko nasilje osuđivati i na to reagovati.

"Verujemo da će srpska vlada i srpska politička sredina nastaviti da podržavaju vladavinu zakona", istakla je ona.

Kocijančič je time odgovorila na pitanje novinara kako Komisija u Briselu gleda na to da su izdavač i glavni urednik Kurira saslušavani u sudu pošto su kritikovali rad vlade i premijera, imajući u vidu da će ovih dana biti otvorena prva poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija.

Maja Kocijančič je ukazala na to da je Evropska komisija je u nedavno objavljenom godišnjem izveštaju podvukla važnost nezavisnosti medija i "naša očekivanja da Srbija stvori uslove u kojima bi sloboda izražavanja bila obezbedjena bez ometanja, na pretnje i fizičko nasilje bi se reagovalo i to bi bilo osudjivano".

Očekivanja Evropske komisije su da u Srbiji "regulatorna tela deluju nezavisno, da bolje mogu da podrže nezavisnost uredjivanja medija", stavila je do znanja portparolka Kocijančic. A kad je u pitanju slučaj medija Kurir, dodala je ona, "takođe se nadamo da će se novinari i masovni mediji ponašati nezavisno i poštovati sve profesionalne stadarde, kao i da će reforme koje ih se tiču biti sprovedene onako kako to treba da bude u zemlji koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track