UĆUTKIVANJE OPOZICIJE: Čomićki isključili mikrofon dok je govorila o Vučićevićevom državom udaru!
Foto: Beta

Rasprava u Skupštini

UĆUTKIVANJE OPOZICIJE: Čomićki isključili mikrofon dok je govorila o Vučićevićevom državom udaru!

Politika -
BEOGRAD - Poslanici u Skupštini Srbije danas su tokom razmatranja amandmana na Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima raspravljali i o tome koliko podršku građana ima opozicija i da li je Srpska napredna stranka (SNS) pred raspadanjem.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić rekla je u plenumu da vidi nervozu u vladajućoj koaliciji i da "ono što ide u televizijskim emisijama nije dobro"."Neko ko u desetak dana ima vesti o državnom udaru, o silnim neprijateljima koji ruše vladu, teško da je dobro. Ako imate posle volju da kažete da je to sve bila samo šala, onda tek nije dobro", rekla je Gordana Čomić.

Dodala je i da razume volju da se opozicija ućutka i omalovaži, posle čega joj je isključen mikrofon. Na njene reči, replikom je reagovao šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić koji se zahvalio na interesovanju i poručio da ne brine o SNS-u.

"Hvala na pitanju, dobro smo, radimo, sprovodimo reformsku politiku koju sprovodi Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, a vi vodite računa o raspadu. Ja jedino mogu da vidim da DS sve dublje kopa i tone kada se računa i gleda poverenje kod građana",rekao je Babić.Istakao je i da oni koji već sedam-osam godina vide neke raskole u SNS-u nikako ne vide raspad u DS-u, gde poslanici iz prvih redova polako prelaze u poslednje.

"Uvaženi kolega Saša Mirković je korpulentan čovek, možda ja nemam pravo zbog moje fizičke konstitucije da kažem i da je možda elegantno popunjen. Njegovo pravo i želja da napusti pobednički tim SNS-a može da se nazove bilo kako, ali nikada ne može da se nazove raskolom", rekao je Babić.

Govoreći o predloženom zakonu, Gordana Čomić je izrazila zabrinutost što nije prihvaćen amandman te stranke koji se odnosi na članove kojim se reguliše štrajk rudara, a kojima je štrajk okarakterisan kao krivično delo, pa je rudarima zaprećna kazna od jedne do pet godina zatvora.Ona je najavila da će DS tražiti ocenu ustavnosti zakona, ako se ti članovi ne izbace iz zakona.

"Nedopostive su tvrdnje vlasti da je takav član postojao u prethodnom zakonu, jer mi menjamo zakone da bi bili bolji, kao što je nedopustiv argument da su ti štrajkovi opasni. Opasni su i štrajkovi na železnici", rekla je Gordana Čomić.Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da su članovi o štrajku od reči do reči prepisani iz važećih zakona i da se niko iz sindikata i udruženja nije žalio."Mi ne uskraćujemo mogućnost rudarima da se bore za svoja prava", rekao je Antić.

Poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković pohvalio je zakon, navodeći da usvojeno njihovih 16 od 25 podnetih amadmana, ali da je nezadovoljan članom kojim se reguliše rudna renta."Rudna renta za eksploataciju nafte i gas, najmanja je na svetu u Srbiji, za šta ne postoji nijedan poseban razlog", rekao je Živković.On je istakao i da je došlo vreme da se promeni ugovor o prodaji NIS-a, koji plaća rudnu rentu od samo tri odsto iako je zakonom propisano sedam odsto, jer je prodaja te kompanije bila deo šireg gasnog aranžmana koji nije ispunjen.Na Predlog zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima podneto je ukupno 117 amandmana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track