PROTEST ADVOKATA ISPRED PALATE PRAVDE: Za 15 godina više od 40 napada, rešena samo dva slučaja
Foto: Tanjug

Alarmantna statistika

PROTEST ADVOKATA ISPRED PALATE PRAVDE: Za 15 godina više od 40 napada, rešena samo dva slučaja

Društvo -
U poslednjih 15 godina 41 advokat je napadnut, od čega su samo dva slučaja razrešena, rečeno je danas na protestnom okupljanju advokata ispred Palate pravde "Pucanj u Vladimira je pucanj u advokaturu", odakle je zatraženo da se formira zajednički tim nadležnih organa i advokature u cilju razrešenja preostalih slučaja.

Advokati su se okupili zbog oružanog napada na beogradskog advokata Vladimira Zreleca, 1. decembra u Beogradu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"U poslednjih 15 godina, 41 advokat je napadnut. Neću da govorim o kolegama čija je imovina napadnuta, automobili zapaljeni, govorim o kolegama na čiji je život i telo napadnuto. Do danas su rešena samo dva slučaja. To je činjenica sa kojom smo suočeni i ova statistika predstavlja veoma grubu istinu oko koje moramo danas svi da se zamislimo i zapitamo", rekao je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Đorđević je poručio da su se advokati danas na teritoriji čitave Srbije okupili spontano, da izraze protest zbog činjenice da je advokatura kao profesija ugrožena na način koji više ne mogu da tolerišu. On je istakao da se advokati tom prilikom ne bave politikom, već isključivo zaštitom profesije.

Dragoljub Đorđević, foto: Tanjug
Dragoljub Đorđević, foto: Tanjug

"Danas sam čuo poražavajuću činjenicu da je Zrelec, otac šestoro dece, pre dve nedelje prijavio policiji da ga prate u određenom automobilu, izjavio je i na koga sumnja, prijvio je da mu je ugrožen život.

"Policija nije učinila ništa. Ovo što se njemu dogodilo predstavlja nadam se poslednji put da se okrene glava i da se nastavi normalno da živi, radi i deluje u advokaturi", rekao je Dorđević.

Dodao je da sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem nije dovoljan, da advokati žele da dobiju informacije o svim predmetima gde su advokati napadati, te da se one mogu dobiti samo ako se oformi zajednički tim nadležnih organa i advokata.

Najavio je dalja protestna okupljanja advokata, sa kojih će upućivati poruke da takve stvari više ne smeju da se dešavaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track