PAORI PROTESTUJU, NIKO NE MARI: Protest seljaka traje 15 dana al država ne reaguje
Foto: Dragan Kadić, Sept 2013

Zanemareni

PAORI PROTESTUJU, NIKO NE MARI: Protest seljaka traje 15 dana al država ne reaguje

Društvo -
Poljoprivrednici, koji više od dve nedelje protestuju širom Vojvodine, danas su se obratili zaštitniku građana Saši Jankoviću, jer smatraju da im je uskraćeno pravo da izraze nezadovoljstvo. Za to vreme, od predaje i odbijanja njihovih zahteva, stvari se nisu pomerile s mrtve tačke.

Protesta poljoprivrednika više nema. Barem ne u najvećem delu medija, niti u javnom diskursu nadležnih. Zapravo, samo paori znaju da su još uvek tu.

Danas je kod Čente moguće videti samo parkirane traktore. Poljoprivrednici su se zbog hladnoće sklonili u obližnje kafiće kako bi se ugrejali. Oni se, zbog činjenice da već petnaesti dan protestuju, a da ih niko od državnih funkcionera nije posetio, osećaju namerno zaboravljenim.

Kako se nisu pomerili njihovi traktori, tako nisu ni pregovori. Od početka protesta poljoprivrednici znaju samo da njihovi zahtevi nisu prihvaćeni, a da im je protest u Beogradu zabranjen.

"Ovo je strašno. Ovo je tragedija jednog srpskog poljoprivrednika – da dođe da protestuje petnaest dana, a da mu se niko ne obrati i barem kaže: 'Ljudi, zbog čega ste vi tu?'. Čak smo čuli da neki političari ni ne znaju šta se dešava. Da li je to moguće, da na 30-40 km od Beograda ne znaju šta se ovde dešava?", kaže poljoprivrednik iz Kleka Darko Mijanović.

Stručnjaci kažu, nije da političari ne znaju šta se dešava, već ignorišu poljoprivrednike, kako bi oslabili protest i usvojili zakon sa svim zamerkama na koje paori ukazuju.

"Nijedna vlast nije prošla bez problema sa seljacima, tako ni ova. Samo, s ovom vlašću se to nešto odužilo. Čini mi se da je to sad stavljanje problema pod tepih, čim vlast neće da primi seljake da razgovaraju, a vi morate razgovarati s nekim – prema tome – to je iznurivanje snaga", smatra Branislav Gulan, član odbora za selo SANU.

Paori kažu, ministarka Snežana Bogosavljević Bošković više nije adresa za njihove zahteve. Oni su se zato zvanično, na pisarnici Vlade Srbije, obratili premijeru Aleksandru Vučiću. Odgovor još nisu dobili.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track