UN DONACIJA ŠIDU: Pokretna ambulanta Domu zdravlja za pomoć migrantima
Foto: Printscreen Tanjug

Pomoć lokalnoj zajednici

UN DONACIJA ŠIDU: Pokretna ambulanta Domu zdravlja za pomoć migrantima

Društvo -
ŠID - Dom zdravlja u Šidu od danas je bogatiji za mobilnu abmulantu, koju im je donirao Populacioni fond Ujedinjenih nacija, a reč je o mobilnoj ambulanti za ginekološko akušersku praksu, odnosno o vozilu koje je neophodno u hitnim slučajevima.

Pored toga, doniran je i mobilni ultrazvučni aparat za ginekološku dijagnostiku, medicinski sto za ginekološke preglede i mobilni elektrogardiograf.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano rekla je novinarima da joj je veoma drago što je Populacioni fond UN uspeo da obezbedi opremu koja će, kako je istakla, pomoći ženama, naročito trudnicama među migrantima, da se pregledaju tokom puta ka zemljama EU.

Budući da mnoge od njih ne žele da napuštaju svoju grupu i porodicu da bi došle u dom zdravlja ili bolnicu na pregled, pokretna ambulanta će im mnogo značiti, dodala je ona.

"Mnoge od njih kroz čitav put od svojih zemalja dovde nisu imale nikakvu medicinsku pomoć, i nadamo se da će im ovo pomoći na njihovom daljem putu", rekla je Solorano.

Prema njenim rečima, na Balkanskoj ruti između Grčke i zapadne i severne Evrope oko 13 odsto izbeglica i migranata čine žene koje su u ovakvim situacijama pod povećanim rizikom od nasilja i često nemaju mogućnosti za zaštitu reproduktivnog zdravlja.

Donaciju je pomoglo i Ministarstvo zdravlja, a pomoćnica ministra Vesna Knjeginjić kazala je da je donacija još jedan primer dobre saradnje sa UN u Srbiji.

Ona je izrazila zahvalnost Populacionom fondu, rekavši da je donirana oprema pomoć ne samo zdravstvenom sistemu, već i lokalnoj zajednici i da oprema nije samo pomoć za migrante, već će odgovoriti na potrebe lokalnog stanovništva.

"Donacija UNFPA predstavlja dobar primer uspešne saradnje međunarodnih organizacija i Ministarstva zdravlja na podizanju kvaliteta pružanja zdravstvene nege. Ova donaciju u Šidu, ali i ostale iz programa UNFPA posebno dobijaju na značaju imajući u vidu aktuelnu migrantsku krizu. Sigurni smo da će nam ove donacije pomoći da kroz redovne delatnosti kvalitetnije sprovodimo zdravstvene i preventivne programe na lokalnom nivou namenjene svim ženama koje žive ili prolaze kroz Srbiju", dodala je Knjeginjić.

Direktorka kancelarije UNFPA za Srbiju Doina Bologa je ukazala da je "pomoć javnom sektoru i državnim organima da obezbede ostvarivanje ljudskih prava i pruže zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja ženama i devojkama suštinski je deo mandata UNFPA.

"Zadovoljstvo nam je da u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Srbije doprinesemo odgovoru na humanitarne potrebe izbeglica/migranatkinja na njihovom putu kroz Srbiju i u skladu sa mandatom UNFPA" istakla je Bologa.

Pored mobilne ambulante donirane DZ Šid, UNFPA je obezbedio još jednu mobilnu ambulantu za Zdravstveni centar Vranje, kao i ginekološke stolove i ultrazvučne aparate za Domove zdravlja u Preševu, Dimitrovgradu, Bosilegradu, Šidu, Vranju i Beogradu, saopšti je taj fond.

Direktor Doma zdravlja Krsto Kureš kazao je da je donacija nemerljiva, zahvalivši ministarstvu i fondu. On je rekao da je kroz opštinu Šid do sad prošlo 455.000 migranata.

"Ova donacija će nam mnogo pomoći, da pregledamo izbeglice, a takođe, kad se kriza završi, ostaće na korist našim sugrađankama", zaključio je Kureš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track