KIRBI: Srbija još nije spremna za članstvo u NATO
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Treća Beogradska NATO nedelja

KIRBI: Srbija još nije spremna za članstvo u NATO

Društvo -
Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi poručio je danas da, uprkos činjenici da Srbija, ni ekonomski ni u bilo kom drugom pogledu, još uvek nije spremna za članstvo u NATO, postoje različiti nivoi na kojima može i treba da ostvari saradnju sa ovom organizacijom.

Kirbi je, tokom obeležavanja Treće beogradske NATO nedelje, pohvalio napore Srbije u evrointegracijama i naglasio da ona na tom putu nije obavezna da postane članica Alijanse, ali da bi trebalo da razmisli ko su joj pravi partneri u svetu.

"Ja sam realan čovek. Trenutno raspoloženje srpske javnosti nije podsticajno za članstvo u NATO. Upravo iz tog razloga i treba raditi na promeni javnog mnenja i pitanje u anketama drugačije formulisati. Ako ono ne bi glasilo "Da li ste za članstvo u NATO", već "Kako povećati bezbednost države", onda bi i odgovor verovatno bio - kroz saradnju sa NATO", objašnjava Kirbi.

Ambasador SAD u Srbiji je istakao i zadovoljstvo Jana Stoltenberga, generalnog sekretara NATO, nedavnom posetom Srbiji i dodao da je Srbija dokazala da je sposobna da se nosi sa brojnim problemima i učestvuje u mirovnim misijama širom sveta.

"Srbija je sedma zemlja u Evropi po broju pripadnika u mirovnim misijama. Ona za sada nema dovoljno resursa da postane članica NATO, jer bi troškovi tog članstva daleko prevazilazili njene ekonomske mogućnosti. Kada dovoljno ojačate domaću ekonomiju, onda ni članstvo u Alijansi neće biti teret za građane. Kada Srbija bude spremna, biće joj ponuđeno članstvo, a dok se ne unaprede ekonomska, politička i društvena situacija, postoje razni vidovi saradnje", zaključio je Kirbi.

Jelena Milić, Foto: Aleksandar Jovanović
Jelena Milić, Foto: Aleksandar Jovanović

Sa njim je saglasna i direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, koja je dodala da državni vrh Srbije mora što pre da se "crno na belo opredeli o svom budućem putu" i istakla kao neprihvatljiv "svečani doček ratnog zločinca Vladimira Lazarevića".

"Interesni centri u Srbiji su protiv njenih evrointegracija, demokratizacije i liberalizacije ekonomskog tržišta. Ti centri su veoma moćni i njihovi interesi se poklapaju sa interesima predsednika Rusije Vladimira Putina. SAD su pokazale veliko strpljenje prema Vladi Srbije i upravo zato Srbija tu podršku treba da poštuje i iskoristi", naglasila je Milićeva.

Milica Jeremić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track