ATEISTI SE POBUNILI: Umesto talentovanoj deci i naučnicima, dajete diplomatske pasoše sveštenicima
Foto: Dragana Udovičić

Ko je budućnost i ugled Srbije?

ATEISTI SE POBUNILI: Umesto talentovanoj deci i naučnicima, dajete diplomatske pasoše sveštenicima

Društvo -
NOVI SAD - Udruženje građana Ateisti Srbije oštro je danas kritikovalo ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića zbog toga što je "nepoznatom broju" čelnika verskih zajednica u Srbiji dodelio diplomatske pasoše.

"Nejasno je koji to objektivni razlog može postojati da se ovi ljudi nagrađuju diplomatskim putnim ispravama", naveli su Ateisti Srbije u saopštenju za javnost.

Oni su Dačića upitali zašto takve pasoše nije dodelio onima koji svojim znanjem, veštinom i dobrotom podižu ugled Srbije, poput dece koja pobeđuju na naučnim olimpijadama, ili mladih naučnika i umetnika.

"Taman posla, nagradite vi lepo sveštenike, oni su budućnost i ugled Srbije", navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da je država na taj način još jednom pokazala "podaništvo" prema crkvama, a naročito prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Ostaje misterija i trajno pitanje to kako ovi baštinici neznanja, mizoginije, ksenofobije, homofobije i ponižavanja ljudskih prava, mogu biti osobe koje podižu ugled Srbije", piše u saopštenju.

Odlukom Ministarstva spoljnih poslova, kako su preneli mediji, diplomatske pasoše između ostalih dobili su patrijarh Irinej, episkop slavonski Jovan Ćulibrk, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud Dudić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track