KOLIKO SMETE DA POPIJETE AKO VOZITE? Ovo su kazne za vožnju u pijanom stanju
Foto: Fonet

Zakon o bezbednosti saobraćaja

KOLIKO SMETE DA POPIJETE AKO VOZITE? Ovo su kazne za vožnju u pijanom stanju

Društvo -
Idete na slavu gde ćete biti okruženi porodicom, prijateljima, mnogo hrane i ... alkohola? Pročitajte koliko možete da popijete pre nego što sednete u automobil i koje su kazne ako to ne ispoštujete.

Na osnovu važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja, ovo su mere koje smete ili ne smete da pređete kada večeras nakon slavlja sednete u kola:

Jedina sigurna varijanta koja vam neće doneti nikakvu kaznu ili dodavanje poena je da imate do 0.3 promila alkohola u krvi. Taj vozač se smatra "licem u blagom stepenu pijanstva", a sankcije slede samo profesionalnim vozačima.

Stanje "umerenog pijanstva" je kada je nivo alkohola u krvi u rasponu od 0.31 do 0.50 promila. Sledi kazna od 5.000 dinara.

Sledeći stepen alkoholisanosti po ZOBS je "srednje pijanstvo" (0.51 do 1.19 promila). Protiv vozača se u tom slučaju pokreće prekršajni postupak. Novčana kazna je od 10.000 do 20.000 din, a dobija se i šest kaznenih poena.

"Teško pijanstvo" je kada vozač u krvi ima od 1.2 do 1.6 promila alkohola. Pokreće se prekršajni postupak, kazna je od 15.000 do 30.000 dinara, dodaje se 10 kaznenih poena i sledi obavezno zadržavanje u policijskoj stanici od najmanje 12 časova.

Kod velikog broja vozača u Srbiji otkrije se na kontroli "veoma teško pijanstvo", kada je izmerena količina alkohola od 1.61 do 2.0 promila! Tada je novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara, uz 12 kaznenih poena i takođe zadržavanje vozača u policijskoj stanici najmanje 12 časova.

Stanje "potpunog pijanstva" znači da je izmerena količina alkohola veća od 2.0 promila! U tom slučaju sledi 15 dana zatvora, 14 kaznenih poena i obavezno trežnjenje uz zadržavanje vozača u policijskoj stanici 12 časova.Ni suvozači nisu "bezbedni", jer ako se pokaže da su "cvrcnuti" više od dozvoljenog, onda vozač plaća kaznu zbog toga u iznosu od 5.000 dinara.Biciklisti takođe nisu izuzeti iz ove računice, pa tako, u zavisnosti od promila alkohola u krvi, kazna može biti do 10.000 dinara.

I to nije kraj, jer ukoliko niste vozač, već pijani pešak - i za to postoji kazna! Ako vas u vidno pijanom stanju zaustavi policajac na ulici, on ima pravo da vam na licu mesta uradi alkotest i "odokatvno" propiše kaznu, jer za pešake ne važi isto pravilo kada je količina alkohola u krvi u pitanju.

Tako da, lepo se provedite večeras, ali budite i pažljivi kada je unos alkohola u pitanju, ili barem vožnja nakon toga.Ukoliko znate da ste popili više od dozvoljenog (domaćim rakijama retko ko može da odoli), dajte volan nekome ko nije, ili se vratite taksijem.

Nije samo u pitanju novčana kazna i kazneni poeni, već život vas, vaše porodice i ljudi koji se sa vama voze.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track