APEL MUP: Petarde i vatromet kupujte samo kod ovlašćenih prodavaca
Foto: Marina Lopičić

Upozorenje građanima

APEL MUP: Petarde i vatromet kupujte samo kod ovlašćenih prodavaca

Društvo -
BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je danas na građane da ne kupuju pirotehnička sredstva od neovlašćenih osoba na mestima koja za to nisu predviđena i odobrena - pijacama, uličnim tezgama i kod uličnih prodavaca.

MUP u saopštenju navodi da se povodom predstojećih božićnih i novogodišnjih praznika očekuje povećana prodaja i upotreba pirotehničkih sredstava i podseća da je zakonom izričito zabranjena njihova upotreba u zatvorenom prostoru i na javnim mestima gde se okuplja veći broj osoba, kao i prodaja maloletnim osobama.

"Napominjemo da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo MUP", navodi se u saopštenju. MUP podseća da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda sa trajnim posledicama po zdravlje, požara i eksplozija, ali i uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira.

Ministarstvo dodaje i da će fizička i pravna lica koja neovlašćeno prodaju pirotehnička sredstva biti sankcionisana u skladu sa zakonom, a da će im pirotehnička sredstva biti oduzeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track