PROTIVPRAVNO: Taksa za RTS nije u skladu sa Ustavom!
Foto: Thinkstock

Stručnjaci tvrde da predlog zakona nije dobar

PROTIVPRAVNO: Taksa za RTS nije u skladu sa Ustavom!

Društvo -
Naplaćivanje pretplate preko računa za struju suprotno je najvišim propisima, kao i isključivanje struje onima koji ne žele da je plate, naglašavaju advokati

BEOGRAD - Naplaćivanje takse za RTS i RTV u okviru računa za struju je neustavno, kao i isključivanje struje potrošačima koji ne žele da plate taksu od 150 dinara za javne servise, poručuju pravni stručnjaci za Kurir.Oni napominju da bi ovu odluku, ukoliko se to pitanje potegne, Ustavni sud Republike Srbije vrlo lako mogao da proglasi neustavnom.

- Predlog zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse nije u skladu s Ustavom RS jer nije normalno da se putem EPS građani koji nemaju televizor ili ne gledaju Javni servis primoravaju da ga plaćaju. RTS i RTV se na taj način stavljaju u favorizovani položaj u odnosu na druge televizije, a pravi se i presedan u naplaćivanju neke usluge - kaže za Kurir advokat Nebojša Milosavljević i dodaje da se mora naći neko rešenje za naplatu takse koje je u skladu sa svim postojećim pravnim propisima Republike Srbije.

S ovim se slaže i advokat Nebojša Anđelković, koji kaže da bi plaćanje naknade za Javni servis svakako moralo da bude izdvojeno od računa za struju.- Taksa ne bi trebalo da se naplaćuje preko javnog preduzeća koje nema nikakve veze sa RTS. Ukoliko se ta odredba zakona ne bi promenila, mogla bi se tražiti i ocena ustavnosti pred Ustavnim sudom - zaključuje Anđelković.

Njemu je bitno samo da pare stignu... Direktor RTS Dragan Bujošević
Njemu je bitno samo da pare stignu... Direktor RTS Dragan Bujošević

S druge strane, predsednik NUNS Vukašin Obradović smatra da je u ovom predlogu zakona posebno sporno to što građani nemaju prava izbora hoće li plaćati taksu ili ne.- Pitanje za Ustavni sud je da li je u skladu s pravnim propisima to da se građaninu koji neće da plati taksu i dođe da uplati struju od uplaćenog iznosa oduzima i prebacuje na račun RTS. Zna se kako se to radi. Ne možete nikog silom naterati da plaća. Ako građanin ne plaća takse, onda on za to i odgovara, a ne skida mu se od sredstava koje je namenio za nešto drugo - navodi Obradović.Podsetimo, Predlogom zakona o utvrđivanju načina naplate takse, koji će se u najskorijem roku naći pred narodnim poslanicima, predviđeno je da taksa bude 150 dinara i da se naplaćuje objedinjeno uz račun za struju, počev od 1. januara 2016.Od direktora RTS Dragana Bujoševića, kao ni od Vlade Srbije, koja je predlagač ovog zakona, juče nismo dobili odgovore ovim povodom.

Upašće im kašika u medZA EPS GODIŠNJE 91 MILION DINARAU EPS kažu da još nisu zvanično dobili predlog ovog zakona i da će se o nekim pitanjima tek naknadno raspravljati.- EPS zvanično nije dobio predlog zakona. Mnoga pitanja tek treba da budu uređena podzakonskim aktima i ugovorom sa RTS - poručili su u ovom preduzeću.Inače, predlogom zakona utvrđeno je i da EPS ima proviziju od naplate u iznosu od tri odsto, što bi značilo da bi godišnja zarada od naplate takse za oko 1,7 miliona pretplatnika iznosila više od 91 milion dinara.

Zoran PopovićBILO BI SKUPLJE DA ŠTAMPAMO UPLATNICEZoran Popović, predsednik UO RTS, napominje da je ovde reč o leks specijalisu, pa samim tim nije u suprotnosti sa drugim propisima.- Posebne uplatnice za RTS dovele bi do dodatnih troškova za štampanje i distribuciju, pa bi samim tim i taksa bila veća i iznosila oko 200-300 dinara. Javni servis je nacionalno blago i mora se naći rešenje za njegovo očuvanje - navodi Popović.

Reagovanja, poznati o taksi za rtsGoran Papović, NOPSSOLOMONSKO REŠENJEOvaj predlog je solomonsko rešenje. Pravljen je na brzinu i vrlo lako se može desiti da nisu ispoštovani zakoni i podzakonska akta, pa se može ispostaviti da građani imaju pravo da ne plaćaju taksu.Vanja Bulić, novinarTREBA DA SE PLAĆAAko imamo najbolju televiziju, onda je treba i platiti. Druge nacionalne televizije ne mogu da se uporede sa RTS, jedino je potrebno naći odgovarajući model za to.Milomir Marić, urednik tv HepiPLAĆAĆU, ŠTA MOGU?!Javni servisi ne bi trebalo da se bave komercijalnim programima, a u prethodnim godinama negde se izgubila razlika između Javnog servisa i drugih televizija. Plaćaću taksu jer mi ništa drugo ne preostaje.Nino Brajović, UNSTAKSA BI TREBALO DA RASTEVlada mora da predloži zakon koji je u skladu s drugim propisima, ali generalno gledano, dobar je koncept u kom se deo troškova za Javni servis nadoknađuje iz budžeta, a deo od takse, s tim što bi taksa s godinama trebalo da raste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja