NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE: SNS ucenjuje novinare da se učlane u stranku
Foto: Printscreen

Ugroženo dostojanstvo profesije

NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE: SNS ucenjuje novinare da se učlane u stranku

Društvo -
Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) navelo je danas da je Srpska napredna stranka (SNS) u procesu privatizacije postala vlasnik velikog broja medija i da u njima sada "šikanira zaposlene", ugrožavajući i profesionalne norme i elementarno ljudsko dostojanstvo.

Kako je NDNV naveo u saopštenju, primer za to je kontroverzni biznismen Radojica Milosavljević, koji je postao vlasnik nekoliko medija, a sada u njima od novinara traži da potpišu pristupnicu za SNS ukoliko žele da zadrže posao.

Dodaje se da je Milosavljević u bliskim vezama sa ministrom odbrane, naprednjakom Bratislavom Gašićem, čija je porodica takodje vlasnik nekoliko medija u Srbiji, o čemu je izveštavao i Savet za borbu protiv korupcije. Ističe se da su informacije o prinudnom učlanjenju novinara u SNS bile do sada nezvanične, ali da su se pojedini novinari osmelili da o tome javno govore.

"NDNV pozdravlja njihovu smelost i poziva i druge novinare širom Srbije da javno progovore o ucenama i pritiscima kojima su izloženi", saopštio je NDNV.

NDNV je zabrinut i zbog činjenice da pojedini mediji koje je SNS kupio tokom privatizacije imaju programe na više jezika, jer bi ukidanje tog višejezičnog informisanja značilo ugrožavanje prava nacionalnih manjina, a ne samo medijskih sloboda.

"Pogotovo ako uzmemo u obzir političku prošlost naprednjaka, koja je puna neprijateljstva i prezira prema ljudskim i manjinskim pravima, a pogotovo prema interkulturalnosti, koja je posebno značajna za multietničke regije", upozorio je NDNV u saopštenju koje je prosleđeno i medjunarodnim institucijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja