BEZ TENDERA: Tončev od Lončara dobio 107 MILIONA za krečenje toaleta
Foto: Zorana Jevtić, Stefan Jokić

Po hitnom postupku

BEZ TENDERA: Tončev od Lončara dobio 107 MILIONA za krečenje toaleta

Društvo -
Firma socijaliste iz Surdulice Novice Tončeva od ministra zdravlja dobila milionske ugovore za renoviranje bolnica. Ponuđač je davao cenu koja se u dinar poklapala s procenjenom.

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dao je poslaniku i funkcioneru SPS Novici Tončevu 107 miliona dinara za posao krečenja prostorija i sanacije toaleta u zdravstvenim ustanovama, otkriva Kurir.Naime, „Tončev gradnja“ iz Surdulice jedna je od četiri firme koje su podelile posao vredan 700 miliona dinara (565 miliona bez PDV), a sve je urađeno direktnom pogodbom, što znači da je Ministarstvo zdravlja, umesto da raspiše javni tender, samo odlučivalo kojim će firmama dodeliti milionski posao.Slaganje u dinarInače, ministarstvo nije unapred objavljivalo procenjenu vrednost poslova, već je na odabranim firmama bilo da daju svoje ponude, ali se ispostavilo da je Novica Tončev imao dobre insajdere u kabinetu ministra Lončara jer je nudio sume koje su gotovo identične procenjenim, te je zato i dobio posao. Ipak, osim Tončeva, i druge firme su bile „vidovite“, pa su za neke partije poslova predlagale sume gotovo iste procenjenim.- U nekoliko slučajeva „vidoviti“ ponuđači davali su cenu koja se u dinar poklapala ili je bila simbolično niža od procenjene vrednosti iako procenjena vrednost nije bila objavljena. „Pogađanje“ procenjene vrednosti, iako nije objavljena, čest je slučaj u javnim nabavkama u Srbiji. Tako je u jednom slučaju, za partiju 1 (Borski okrug), procenjena vrednost bila 20.833.333 dinara, „Tončev gradnja“ ponudila je 20.800.000, a „Rufs“ dvostruko više (42.044. 495), te je prihvaćena ponuda firme iz Surdulice - navodi Transparentnost Srbije.Bez odgovoraSocijalista Tončev nije odgovarao na pozive, a ni u ministarstvu nisu odgovorili na naša pitanja kako su baš ove firme izabrane, te da li je na dodelu novca uticala i politička pripadnost. Lončar je, međutim, ovih dana tvrdio da zakon nigde nije prekršen, kao i da s firmama koje su dobile posao nema nikakve veze.Inače, u Transparentnosti podsećaju da je ministarstvo sav posao renoviranja ustanova proglasilo hitnim, što je neuobičajeno, te je na kraju sve rezultiralo malom konkurencijom i cenama koje su se „igrom slučaja“ uklopile baš u planirani budžet.

Transparentnost SrbijaSPORNE NABAVKE MINISTARSTVA ZDRAVLJAPostupak javne nabavke koji je Ministarstvo zdravlja sprovelo u slučaju obnove bolnica zove se „nabavka u pregovaračkom postupku bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda“, tvrdi organizacija Transparentnost Srbija (TS) i dodaje:- Sama činjenica da ministar ne zna koji postupak javne nabavke je ministarstvo sprovodilo diskvalifikuje ga kao ozbiljnog sagovornika o pravilnosti te nabavke. Mi smatramo da Ministarstvo treba da pokaže da je sredstva za ove nabavke tražilo na vreme, to jest u drugoj polovini 2014, kada se pravio budžet za 2015. TS ne zamera ministarstvu na tome što želi da radovi budu izvedeni brzo, već to što su se doveli u situaciju da ne sprovode redovnu proceduru javnih nabavki - otvoreni tenderski postupak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track