KRKOBABIĆ: Razgraničiti koja javna preduzeća mogu u tržišnu utakmicu
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Pošta povećala dobitak

KRKOBABIĆ: Razgraničiti koja javna preduzeća mogu u tržišnu utakmicu

Društvo -
Direktor JP "Pošta Srbije" Milan Krkobabić poručio je danas da država mora jasno da razgraniči koja su javna preduzeća profitabilna i spremna da "trče tržišnu utakmicu" i dodao da je preduzeće na čijem je čelu, od 2012. do ove godine povećalo dobitak od 1,24 milijarde na 3,6 milijarde dinara.

"Ne možemo da trčimo sa tegovima koji su nam okačeni na noge", rekao je Krkobabić.

On je poručio da je za uspeh tog preduzeća odgovoran dogovor zaposlenih preko reprezentativnog sindikata, menadžmenta i uprave "Pošta Srbije".

"Moramo da shvatimo da se nalazimo u javnom sektoru negde između, ni gore ni dole, u jednoj vrsti 'tamnog vilajeta'. Naravno da bez učešća zaposlenih i njihovog stvaralačkog potencijala nema rešenja. Sve što smo uradili u Pošti uradili smo uz podršku reprezentativnog sindikata, menadžmenta i uprave", kazao je Krkobabić.

Ukazao je da je to ključ funkcionisanja jednog javnog preduzeća, te da ako se postigne konsenzus u tome, onda može preduzeće da ide napred.

"Tamo gde se sprovode partijski i interesi raznih drugih interesnih grupa, tu nema rešenja", poručio Krkobabić.

Odgovarajući na pitanje da li recept iz Pošte može da se primeni i na druga javna preduzeća i primeni njegov moto da "nema viška zaposlenih već manjka posla", Krkobabić je rekao da to pitanje muči mnoge i u oblasti zdravstva, prosvete...

"To je jedan vrednosni stav, poziv na akciju, nova poslovna doktirina da se okrenemo prihodnoj strani i da pokušamo da pomaknemo privrednu aktivnost i ostvarimo snažnije prodore na tržiste", rekao je Krkobabić i dodao da je bitno koliko preduzeće efikasno posluje, bilo svojina držvna ili privatna.

"Svaki privredni subjekat koji posluje teži ka optimalnom broju zaposlenih. Ali danas kad u Srbiji imamo šaku jada koja radi, imamo više penzionera nego onih koij rade, svako novo radno mesto je iskorak" poručio je Krkobabić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track