SVEČANO U SKUPŠTINI SRBIJE: Glasanjem o 19 zakona završava se jesenje zasedanje
Foto: Fonet Bozidar Petrovic

Himna i garda

SVEČANO U SKUPŠTINI SRBIJE: Glasanjem o 19 zakona završava se jesenje zasedanje

Društvo -
Poslanici Skupštine Srbije danas su počeli izjašnjavanje o 19 zakonskih predloga, čime će završiti poslednju sednicu jesenjeg zasedanja.

Među tim zakonskim predlozima su izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Predlog zakona o privremnom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, kojim se propisuje taksa u iznosu od 150 dinara za RTS i RTV, koja će se plaćati uz račun za struju.

Poslanici treba, uz predložene zakone, da se izjasne i o 1.400 amandmana koliko je podneto na njih, pa se očekuje maratonsko€ glasanje.

Među aktima o kojima će se izjasniti su još Predlog zakona o zaštiti zemljišta, setu poreskih zakona, setu privrednih zakona, izmene Zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, Predlog zakona o obnovi nakon elementarne i druge nepogode.

U setu poreskih zakona su izmene zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, o tržištu kapitala, o porezu na dohodak građana, o porezu na dobit pravnih lica, o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, o republičkim administrativnim taksama... Među predloženim privrednim zakonima su novi zakoni o zadrugama i o privrednim komorama, izmene zakona o privatizaciji i o pravu na besplatne akcije, a poslanici će se izjasniti i o preuzimanju obaveza preduzeća €Srbijagaa€ prema NIS i njihovom pretvaranju u javni dug, davanju garancija, potvrđivanju sporazuma o zajmu...

Poslanici će poslednju sednicu jesenjeg zasedanja završiti u svečanoj atmosferi, shodno Zakonu o Narodnoj skupštini, uz himnu €œBože pravde€ i gardu Vojske Srbije na ulazu u zdanje na Trgu Nikole Pašića.

Usvojen Zakon o privrednim komorama

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o privrednim komorama, prema kome će od 1. januara 2017. godine biti obavezno članstvo u Privrednoj komori Srbije, kao i plaćanje članarine koju utvrdi Skupština te institucije. Prema Zakonu o privrednim komorama, privrednici će u buduće plaćati samo jednu članarinu u skladu sa svojim ekonomskim interesima, a odluku o visini članarine će donositi privreda.

Usvojen zakon o preuzimanju javnog duga Srbijagasa

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o preuzimanju obaveza preduzeća "Srbijagas" prema NIS-u od skoro 25 milijardi dinara i pretvaranju tih obaveza u javni dug. Srbija, prema tom zakonu, preuzima kao javni dug obaveze u iznosu do nešto više od 23 milijardi dinara, sa stanjem na dan 17. novembar 2015. godine.

Usvojen set Poreskih zakona

Skupština Srbije usvojila je danas set poreskih zakona. Usvojene su izmene zakona o porezu na dohodak gradjana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojima je predviđeno da poslodavac koji zaposli dva nova radnika u odnosu na stanje 31. oktobra 2015. godine bude oslobođen plaćanja 75 odsto nameta na njihove zarade.

Novina u Zakonu o porezu na dohodak građana je što je povećan neoporezovani deo dnevnice za putovanja u inostranstvo sa 15 na 50 evra.

Usvojene su izmene Zakona o porezu na dobit pravnih lica kojima se omogućava da se standardna procedura razrešenja statusa problematičnih kredita sprovodi, kako od strane banaka, tako i od strane svih učesnika u tom procesu.

Poslanici su usvojili i izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojima je predviđeno smanjenje kazne za građane koji ne plate porez na vreme sa 50.000 na 5.000 dinara.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track