(VIDEO) SRAMOTA: Slabovidu osobu zbog psa vodiča izbacivali iz prevoza

Skandal u Gradskom saobraćajnom preduzeću

(VIDEO) SRAMOTA: Slabovidu osobu zbog psa vodiča izbacivali iz prevoza

Društvo -
Vozači autobusa i tramvaja pokušali su da isteraju Vesnu Nestorović koja je bila u pratnji psa, koji po zakonu sme u vozila

BEOGRAD - Vesna Nestorović, predsednica Udruženja slepih i slabovidih Beli štap, doživela je neverovatnu diskriminaciju i stres kad su, čak dva puta u 24 sata, pokušali da je izbace iz gradskog prevoza, a sve to zbog njenog labradora Astora - obučenog psa vodiča za slepe.

- U šoku sam, ne mogu da verujem da mi ne dozvoljavaju da uđem u vozilo javnog prevoza s psom vodičem, koji po zakonu sme da ulazi u gradski prevoz! U prošlosti su mi to uradili nebrojeno puta, više neću da ćutim i trpim, jer lažu kad kažu da ne znaju za šta mi treba pas - jedva zadržavajući suze rekla je Nestorovićeva za Kurir.Prvi u nizu incidenata desio se u ponedeljak na liniji 25P, kad je vozač autobusa pokušao da je izbaci napolje zbog „opasnog psa“.

Pas vodič i slepa osoba.STOP TIRANIJI! Shareeeee!!!

Posted by Vuk Mlinar on Tuesday, December 29, 2015

Pozvala policiju- Vozač nije želeo da sluša kad sam pokušala da mu objasnim da je u pitanju pas vodič za slepe, već je samo zaustavio vozilo i rekao da izađem napolje. Objasnio je da je moj Astor opasan, jer „može da ujede ako mu neko stane na rep ili šapu“, i nije želeo da vozi dok ja ne izađem - revoltirana je Vesna.Pošto je Nestorovićeva odbila da izađe iz vozila, oko 100 putnika iz autobusa počelo je da je verbalno napada.- Govorili su da žure, psovali su me i vređali! Samo su dve žene ostale sa mnom dok nije došla komunalna policija i onda smo nastavili vožnju. Zakon o psima vodičima stupio je na snagu 20. septembra, a već 21. sam poslala dopis svim institucijama, pa i GSP - kaže Nestorovićeva.Neverovatno, ali skoro identična situacija desila joj se već sutradan u tramvaju na liniji 14.- Vozač tramvaja mi je rekao da moram da izađem zbog psa, što sam i ovaj put odbila i pozvala policiju. Slepi i slabovidi ljudi ne smeju da budu diskriminisani i nevidljivi u društvu i više neću da trpim torturu - odlučna je ova novinarka u svojoj borbi.Astor plaćen 15.000 €Labrador Astor je prvi i jedini pas vodič za slepe u Srbiji, koji je u oktobru, posle obuke u Sloveniji, stigao u Srbiju. Za njegovu kupovinu dato je 15.000 evra prikupljenih tokom dvogodišnje kampanje udruženja Beli štap.Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izrazila je zabrinutost zbog učestalih problema s kojima se suočava Nestorovićeva i poručila nadležnim institucijama da su dužni da svima obezbede poštovanje ljudskih prava.

Milan Stošić, predsednik Saveza slepih i slabovidih SrbijeTAKVIH PRIMERA, NAŽALOST, IMA MNOGOPostupak vozača naišao je na brojne osude.- Pored svih problema s kojima se susreću osobe sa invaliditetom, a među njima slepe i slabovide osobe, ovo što se desilo Vesni stvarno nije korektno. Barijera je mnogo, i fizičkih i psihičkih, ali je najveći problem u nepoštovanju propisa koji postoje. Takvih primera, nažalost, ima širom Srbije - kaže Milan Stošić, predsednik Saveza slepih i slabovidih Srbije.

GSPDISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV VOZAČAVozač GSP počinio je veliki propust u svom radu jer je tražio od putnice da napusti vozilo. Gledano s ljudske strane, ovakav propust i neprofesionalno ponašanje krajnje su neprihvatljivi. Stoga se JKP GSP „Beograd“ u ime svih zaposlenih javno izvinjava putnici i naglašava da će protiv vozača biti pokrenut disciplinski postupak - saopštili su iz GSP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja