POKRAJINSKI OMBUDSMAN: Verska nastava podstiče podvajanje učenika
Foto: Thinkstock

Predlaže javnu raspravu

POKRAJINSKI OMBUDSMAN: Verska nastava podstiče podvajanje učenika

Društvo -
Pokrajinski ombudsman ocenio je danas da verska nastava u državnim školama podstiče podvajanje učenika zbog čega ta institucija smatra da predlog ministra prosvete Srđana Verbića o otvaranju javne rasprave o tom predmetu zaslužuje ozbiljnu pažnju.

Ombudsman je u saopštenju podsetio "buduće učesnike u otvorenoj javnoj raspravi o verskoj nastavi i gradjanskom vaspitanju" da su u Srbiji, prema Ustavu, crkve i verske zajednice odvojene od države.

"U sekularnoj državi nije sporno pravo na versku nastavu, nego izvodjenje te nastave u državnim školama", navela je ta institucija.

Pokrajinski ombudsman je podsetio da je u više navrata do sada skretao pažnju javnosti na pojave podvajanja učenika po osnovu nacionalne pripadnosti i ocenio da izvođenje verske nastave u okviru državnog školskog sistema dodatno podstiče podvajanje i po osnovu veroispovesti.

"Još jednom želimo da naglasimo da je uloga državno organizovanog obrazovanja da doprinosi međusobnom upoznavanju i zbližavanju, a ne stvaranju uslova za podvajanje učenika na verskoj, etničkoj, kulturnoj, ideološkoj ili bilo kojoj drugoj osnovi", piše u saopštenju.

Dodaje se da "zvuči neverovatno" priznanje ministra Verbića da za 15 godina, koliko se u školama u Srbiji izvodi verska i nastava građanskog vaspitanja, nijednom nije uradjena ozbiljna analiza njihovih efekata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja