INTERVJU: PATRIJARH IRINEJ Srbe u 2016. čeka najveća kriza do sada!
Foto: Aleksandar Jovanović

Njegova svetost patrijarh srpski

INTERVJU: PATRIJARH IRINEJ Srbe u 2016. čeka najveća kriza do sada!

Društvo -
Proslavom Božića slavite ljubav i veru u Boga! Prisetite se starih hrišćanskih vrednosti i na njima izgrađenog ljudskog dostojanstva

BEOGRAD - Poštujte praznike, veru svoju čuvajte i volite i po njoj živite!Proslavom Božića slavite ljubav i veru u Boga! Prisetite se starih hrišćanskih vrednosti i na njima izgrađenog ljudskog dostojanstva.Ovim rečima u intervjuu za Kurir njegova svetost patrijarh srpski Irinej šalje građanima i poruku za 2016. godinu. Još jednu godinu u kojoj, kako kaže, treba da se borimo protiv jedne od najvećih kriza koja potresa svet - krize morala.- Nažalost, ono što se dešava u svetu, dešava se i kod nas, a to je sve posledica slabljenja vera u Boga, vere u dobro i ljubav. Krajnja posledica je sve ono što vidimo i što doživljavamo, odbacivanje istinskih hrišćanskih vrednosti i gubljenje smisla života.Šta je naše oružje u borbi protiv takve krize?- Samo treba da se Bogu vratimo i Bog će nas naučiti kako da se borimo. U vremenu u kojem je sve na prodaju, božanska ljubav vraća nas pravim vrednostima.Godinu za nama obeležila je, između ostalog, i migrantska kriza, kao i jačanje islamskog ekstremizma.- Molimo se Bogu da migrantska kriza što pre prestane i da ti narodi ostanu na svojim vekovnim ognjištima. Jedino će tako oni naći potpuni mir.Da li ćemo uspeti da sačuvamo srpske svetinje na Kosovu, zbog kojih smo vodili tešku bitku sprečavanja prijema Kosova u Unesko?- Nadamo se da ćemo uz pomoć Božju i pomoć poštenih i pravednih ljudi i savesti ljudske uspeti i u budućnosti da sačuvamo našu duhovnu i kulturnu baštinu na Kosovu. Svetinje moraju biti deo onoga naroda koji ih je podizao, koji ih je čuvao i sačuvao do danas. To je nasleđe srpskog naroda i kao takvo mora i ostati. Zahvalni smo na razumevanju onih zemalja koje su nam u tome pomogle.Možemo li ove godine očekivati posetu pape Franje Srbiji?- Zasad smo mi izrazili želju za posetom papi povodom kanonizacije Stepinca i njegove odluke da formira komisiju koja će razmotriti čitavu genezu događaja iz tog perioda. Nadamo da će nam ta želja biti uslišena.

Hram Svetog SaveNA PROLEĆE OSLIKAVANJE 17.000 KVADRATA KUPOLEPatrijarh kaže da u proleće počinju i dugo očekivani radovi na unutrašnjem oslikavanju Hrama Svetog Save.- Očekujemo da ove godine počnemo sa vrlo važnim mozaičkim oslikavanjem - kaže Patrijarh. Ranije je najavljeno da će najfinijim mozaikom u srpsko-vizantijskom stilu biti prekriveno gotovo 17.000 kvadratnih metara površine kupola i zidova Hrama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track