NE ZABORAVLJAJU SVOJE KORENE: Ovako Božić slave Srbi u Kanadi
Foto: Tv Kurir

ložili Badnjak ispred crkve Sabora svih srpskih svetitelja

NE ZABORAVLJAJU SVOJE KORENE: Ovako Božić slave Srbi u Kanadi

Društvo -
TORONTO - Srbi koji žive u Torontu okupili su se za Badnji dan ispred crkve Sabora svih srpskih svetitelja u mestu Misisaga u zapadnom delu Toronta, kao bi svetom liturgijom i paljenjem badnjaka proslavili najradosniji hrišćanski praznik.

Srpska dijaspora u Kanadi veoma poštuje stare običaje za Božić. Bandji dan srpske porodice pre odlaska u hram obeležavaju u krugu porodice. Badnjak se unosi u kuću i posipa se slama pod sto, a za večeru se pripremaju posna jela.

- Običaj Srba u Kanadi je da se za Božić mesi česnica koja se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana, a domaćica koja sprema pogaču uvek stavlja u nju osim novčića i kukuruz, žito i deo grančice badnjaka. Za trpezom Srbi u Kanadi služe kuvanu rakiju i vino uz tradicionalnu trpezu: sarmice, jagnjeće i praseće pečenje, kao i mnoga druga jela koja se spremaju za Božić, kaže Dijana Lončar Koordinator za Balkan humanitarne organizacije "28.jun" iz Toronta.

Ona napominje da Kanada kao država veoma poštuje različitost kultura i običaja stanovnika koji su došli iz drugih zemalja, pa je dozvoljena javna proslava svih običaja pod uslovom da se ne narušava javna bezbednost.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track