KONAČNO U SRBIJI: Revolucionarni lek za hepatitis C dobiće 20 obolelih
Foto: Shutter

Donacija

KONAČNO U SRBIJI: Revolucionarni lek za hepatitis C dobiće 20 obolelih

Društvo -
BEOGRAD - U Srbiju je konačno stigao lek protiv hepatitisa C koji i lekari i pacijenti nazivaju revolucionarnim. Terapiju za 20 pacijenata obezbedila je farmaceutska kuća koja proizvodi lek.

Doktorka Jasmina Simonović Babić iz Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije kaže da je sada na potezu država, koja treba da obezbedi sredstva za ostale pacijente.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, profesorka dr Jasmina Simonović Babić rekla je da su lekovi protiv hepatitisa C standard u lečenju pacijenata u mnogim državama, ali da su neophodna sredstva za još pacijenata.

Ovi lekovi su jako važni jer su standard u lečenju pacijenata. Do sada su nadmašili sve protokole i pokazali od 90 do 100 odsto uspešnosti u lečenju", kaže Simonović Babić. Dodaje da je dodatna prednost ovih lekova to što terapija traje kraće u odnosu na ostale terapje.

"Bezbednosni profil lekova je na izuzetnom nivou. Radujemo se što su konačno i naši pacijenti dobili mogućnost da se leče i nadamo se da će to od sada biti i praksa", kaže Simonović Babić. Ističe da prednost u odabiru za terapiju imaju najteži bolesnici. Kako kaže, preporučeno je više pacijenata.

"Svaki treći pacijent pripada katergoriji teških za lečenje. Nažalost, zbog odsustva simptoma, bolest se kasno otkriva i kada prvi put vidimo pacijenta on je u poodmakloj bolesti. Oko 100 do 150 pacijenata ima potrebu za lečenje", dodaje Simonović Babić.

Kaže da se izrađuju smernice za lečenje i dijagnostiku pacijenata. Ministarstvo, dodaje, treba da donese odluku, a republički fond treba da opredeli finansijska sredstva za lečenje. Na Infektivnoj klinici u Beogradu ovaj lek počeće da dobija petoro pacijenata, dok je ova veoma skupa terapija obezbeđena za još 15 pacijenata, koji će je dobijati na ostalim Infektivnim klinikama u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track