PANIKA: Iz Krnjače pobeglo 200 migranata!
Foto: Marina Lopičić, Migranti, Izbeglice, Bežanje

Traže krijumčare da se domognu EU

PANIKA: Iz Krnjače pobeglo 200 migranata!

Društvo -
Policija zapretila ekonomskim izbeglicama iz afričkih zemalja, Irana i Pakistana, koje je Hrvatska u ponedeljak vratila u Srbiju, da će ih uhapsiti i deportovati u Makedoniju, oni odmah napustili kamp

BEOGRAD - Centar za migrante u Krnjači u ponedeljak je, nakon posete policije, ekspresno napustilo više od 200 izbeglica iz Pakistana, Irana i afričkih zemalja!Oni će krijumčarskim putevima pokušati da se domognu zapadne Evrope, koja je inače za njih zatvorila vrata jer ih smatra ekonomskim migrantima. Ranije su uspevali da prođu kroz Hrvatsku, pretvarajući se da dolaze iz Sirije, Iraka i Avganistana, jer migranti iz tih zemalja mogu legalno da prelaze evropske granice. Međutim, hrvatska policija je od prošle nedelje pooštrila kontrolu i dovela prevodioce, pa je tako u jednom danu Srbiji vratila više od 300 ekonomskih migranata. Oni su bili smešteni u centar u Krnjači, čime je premašen kapacitet od 350 mesta, zbog čega je situacija konstantno bila napeta i na ivici incidenta.Centar je u ponedeljak posetila i policija koja je, kako saznajemo, ovim migrantima ponudila nekoliko opcija.- Jedna opcija je bila da ih uhapsimo i deportujemo u Makedoniju, a druga da zatraže azil da bi legalno mogli da borave u Srbiji. Međutim, tako bi izgubili mogućnost da traže azil u zapadnoj Evropi. Većina njih je zato odlučila da odmah napusti centar i da sami nađu način da izađu iz zemlje. Tako je u ponedeljak iz Krnjače pobeglo oko 200 ekonomskih migranata - kaže za Kurir izvor iz policije.U pitanju su, dodaje on, muškarci između 20 i 40 godina, uglavnom iz nižeg društvenog staleža i slabije obrazovani. U Krnjači ih je juče bilo svega nekoliko desetina, pa se čini da se situacija smirila. Pored toga, odnedavno je i naša zemlja pooštrila kontrolu na graničnim prelazima.- Migranti koji ne izraze zahtev da azil traže na teritoriji Austrije i Nemačke neće moći da prođu preko teritorije Srbije - rekao je ministar Vulin.

Info-centar za azilPOMAGAJTE, POSMRZAVAĆE SE!Info-centar za azil apelovao je na nadležne službe da se izbeglicama koje se nalaze u Beogradu i koje imaju isteklu tranzitnu policijsku potvrdu, kao i onima bez potvrde, omogući da spavaju u centrima za azil.- Svesni smo da, po zakonu, oni nemaju prava na smeštaj, ali se bojimo da će se neko, ako se ovako nastavi, smrznuti i umreti. Lekari koji obilaze izbeglice već su nam prijavili slučajeve hipotermije i promrzlina - navodi se u saopštenju Info-centra za azil.Ivan Mišković, portparol Komesarijata za izbeglice, rekao je da niko neće ostati bez smeštaja i hrane dok se vreme ne poboljša i ne nađe drugo rešenje.(R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track