JEZA: Mališane na - 10 ostavili bez grejanja
Foto: Shutter

Ledeno u surčinskim vrtićima

JEZA: Mališane na - 10 ostavili bez grejanja

Društvo -
U obdaništima „Duga“ i „Lastavica“ dečica se danima smrzavaju i sede u jaknama. Nadležni kažu da je kvar u sistemu grejanja

Mališani koji idu u surčinske vrtiće „Duga“ i „Lastavica“ ovih dana, kada temperatura ide i do minus 10 stepeni, nemaju grejanje!Radijatori su u tim obdaništima ledeni, pa dečica po ceo dan sede u zimskim jaknama. Zabrinuti roditelji juče su se obratili i redakciji Kurira.Cvokotali od hladnoće- U vrtiću „Lastavica“ grejanja nema od srede! Unutra je malo toplije nego spolja. Deca sede u zimskim jaknama i cvokoću od hladnoće, a muče se i vaspitačice. Nekoliko mališana se prehladilo - ispričao nam je roditelj dečaka koji ide u vrtić „Lastavica“.Još je gora situacija u vrtiću „Duga“. Tamo su radijatori ledeni već sedam dana, a mamama i tatama poručeno je da će im deca biti premeštena u druga obdaništa.

- Juče je možda svega deset odsto dece došlo u vrtić jer je unutra toliko hladno da bez jakne i kape ne može da se boravi. I direktorka savetuje da se deca ne dovode pošto je mnogo hladno. Ona kaže da je posredi neki kvar koji toplane treba da reše, a da će u međuvremenu organizovati prelaske dece u druge vrtiće. Meni to jeste veliki problem jer stvarno nemam kome da ostavim dete, a opet ne može da sedi ni ovde gde ima svega desetak stepeni - požalila se majka mališana koji ide u vrtić „Duga“.U vrtiću tajacMeđutim, kako saznajemo, ovi vrtići se ne greju iz toplana, već samo preko lokalnih kotlarnica. U predškolskoj ustanovi (PU) „Surčin“ nisu bili raspoloženi za razgovor. Zaposleni koji su se javljali na telefon prvo su rekli da će nam se direktorka Vesna Nikačević javiti, a potom su naveli da je zauzeta tokom celog dana i da nema mnogo vremena za pitanja novinara. Međutim, iz Sekretarijata su juče javili da je grejanje stiglo tokom jučerašnjeg dana.(M. L.)

Puna cena vrtićaUKINUTE SUBVENCIJE ZA SAMOHRANE MAJKE?Redakciji Kurira javila se i samohrana majka iz Beograda, koja će, po novim propisima, morati da plaća punu cenu vrtića.- Rečeno mi je da ću kao i sve druge, neugrožene kategorije, morati da platim punu mesečnu cenu vrtića od 5.540 dinara. To znači da ja koja živim sama sa detetom plaćam isto kao i oni koji žive u velikim domaćinstvima i čija su primanja po članu porodice daleko veća od mojih. Mislim da je to sramota, ja nisam birala da budem samohrana majka - požalila nam se ova žena dok nam iz Sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track