Najnovije vesti

STOJILJKOVIĆ: Novinari krivi jer ne postoji granica između državne i partijske funkcije u kampanji
Foto: Fonet/Božidar Petrović

Neophodno kontrolisati politički marketing

STOJILJKOVIĆ: Novinari krivi jer ne postoji granica između državne i partijske funkcije u kampanji

Društvo
Predstavnik Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković ocenio je danas da su za to što ne postoji granica izmedju državne i partijske funkcije u predizbornoj kampanji krivi i mediji i novinari.

"Takozvani državni marketing. Za to ste vi novinari prilično odgovorni, vi dozvoljavate da vam stranački funkcioner u liku ministra plati put do nekakve naftne bušotine ili ugljenokopa, onda da izjavu čovek koji je upućen u proizvodnju, onda se okrene iza bagera a vi ga pitate za kampanju. Da li vi učestvujete u nečemu što je na ivici legalnosti", zapitao je Stojiljković novinare u Plati Srbije.

 

On je rekao da stranke nisu neposredni organi vlasti.

 

"Mi ćemo i dalje kontrolisati taj državni marketing. To silno otvaranje istih objekata po drugi i treći put u vreme izborne kampanje" naveo je on.

 

On je ocenio da će predstojeća predizborna kampanja biti "retko" prljava i da se to mora urediti ponašanjem samih stranaka i medija. Stojiljković je kazao i da je problem što medijske kuće po ko zna koji put daju reklamni materijal i snimaju spotove stranaka, a da nisu naplatili ni prethodne izborne kampanje i očekuju da Agencija bude neka vrsta uterivača dugova.

 

On je rekao da bi možda trebalo urediti da se ograniči nivo sredstava iz kredita koja pojedinačna stranka može da dobije kako ne bi dobili "kartelisanje stranaka".

 

"Sada na političkom tržištu imate SNS, SPS, njihove koalicione partnere uz još uvek značajan uticaj DS. Da bi se to sprečilo ne treba pobednike nagradjivati dva puta. I ako država daje pet miliona evra za kampanju strankama, ja mislim da ni jedna stranka pojedinačno ne bi trebala da dobija kredite više od četvrtine ili petine te sume", kazao je on.

 

Stojiljković je ocenio da je problem kada kredite daju stranke koje su u delimično državnom vlasništvu i da je ; "važno da uslovi kreditirnja budu transparentni".

 

Stojiljković je rekao da stranke "konzervativno gledano imaju više od milion članova" a da su prihodi od članarine 200.000 evra.

 

"Izgleda da se u Srbiji može u parlament sa tri stotinak hiljada evra, ali se ni sa milion ne mora ući", kazao je on.

 

Stojiljković je ukazao da stranke nisu humanitarne organizacije, a da partiski podmlatci nisu javna komunalna preduzeća pa da asfaltiraju lokalne puteve i da to Agencija za borbu korupcije neće toleristi.

 

"Stranke nisu organi uprave ili sudovi ili da im se kupuje prostor iz javnih sredstava. Ja ne znam čime se može opravdati poslednja izmena zakona po kojoj se iz javnih sredstava mogu kupovati nekretnine, a da se ne naplaćuju članarine", kazao je on.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...