SKANDALOZAN PREDLOG NIJE USVOJEN: Fotografija ostaje autorsko delo
Foto: Stefan Jokić

Skupština Srbije

SKANDALOZAN PREDLOG NIJE USVOJEN: Fotografija ostaje autorsko delo

Društvo -
BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije danas nisu usvojili predlog "autentičnog tumačenja" Zakona o autorskim i srodnim pravima kojim je trebalo da bude ;uveden termin "rutinski izradjene fotografije", koja se ne smatra autorskim delom.

Fotografska udruženja protestovala su zbog ovakvog rešenja, a bile su najavljene i žalbe medjunarodnim institucijama ukoliko ono bude usvojeno. Autentično tumačenje zvanično je predložila poslanica Srpske napredne stranke Dušica Stojković, a za njega danas nije glasao nijedan poslanik.

U predloženom aktu stajalo je da se "kao autorsko delo ne može smatrati i ne može uživati autorsko-pravnu zaštitu svaka rutinski izradjena fotografija, koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina autora".

Poslanici danas nisu usvojili ni Autentično tumačenje pojedinih članova Zakona o elektronskim medijima kojima je bio predviđen i način na koji se bira član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. To tumačenje podržalo je danas samo 17 poslanika.

"Organizacije, odnosno udruženja, čiji su ciljevi ostvarivanje slobode izražavanja i zaštita dece na sastanku koji organizuje nadležna služba Narodne Skupštine pokušavaju da dogovorom utvrde konačan predlog dva kandidata za člana Saveta", navedeno je u tumačenju koje danas nije dobilo podršku.

Dodaje se da "ukoliko ne postignu dogovor saglasnošću, konačan predlog zajedničkog kandidata utvrdjuje se glasanjem tako što predstavnik svake organizacije glasa za jednog kandidata i na osnovu tako sprovedenog glasanja utvrdjuje se konačan predlog dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja