Najnovije vesti

ZASTRAŠIVANJE MEDIJA: Policija 6 sati u prostorijama RTV Trstenik
Foto: Facebook

MUP nastavlja torturu

ZASTRAŠIVANJE MEDIJA: Policija 6 sati u prostorijama RTV Trstenik

Društvo
TRSTENIK - U radio televiziji Trstenik danas je rečeno da su policajci proveli šest časova u prostorijama te medijske kuće, iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) demantovalo takve navode.

Iz te televizije su kazali da je policija proveravala saradnju te medijske kuće sa produkcijom Studio Master, te da smatraju da je ulazak u prostorije TV Trstenik politički instruisan i da predstavlja najgrublje kršenje slobode medija i zastrašivanje medijskih radnika.

"Nisam u stanju da razumem zašto je policija dala netačno saopštenje da nije bila u televiziji Trstenik kada su svi zaposleni videli da su proveli šest sati u televiziji, da su zaplenili jedan hard disk iz arhive, o čemu svedoči zapisnik koji su potpisali naš montažer i službenici SUP", rekao je direktor te televizije Jovan Marinković.

On je potvrdio da je policija bila i u njegovoj porodičnoj kući, objasnivši da je problem nastao u vezi sa upotrebom dela materijala Televizije Trstenik za proizvodnju filma o Trsteniku, koji je radila produkcija Studio Master, čiji je vlasnik Marinkovićev sin.

"Odgovorno tvrdim da takve zloupotrebe nije bilo jer je mali deo materijala, koji je napravila TV Trstenik o nekim događajima iz ranijih vremena, a koji nisu mogli da se snime u momentu pravljenja filma na zahtev Opštine koja je i naručilac filma, prosleđen pomenutoj produkciji", objasnio je Marinković.

On je kazao da je Studio Master kao najbolji ponuđač, nakon sprovedenog tendera, bio angažovan za rad na pomenutom filmu. Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo je sinoć navode pojedinih medija po kojima je policija pretresala prostorije opštinske televizije Trstenik saopštavajući da su policajci, po nalogu Osnovnog tužilaštva u Trsteniku, obavili pretres privatne kuće odgovornog lice te televizije.

"Policija je obavila pretres zbog sumnje da je on iskoristio video materijal i snimke opštinske televizije kako bi treće lice sačinilo dokumentarni film o opštini Trstenik. Sumnja se da je potom treće lice, koje je vlasnik privatnog studija, dokumentarni film koji je sadržao kadrove u vlasništvu opštinske televizije, prodao opštini Trstenik", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju koje je emitovano na Radio televiziji Trstenik navedeno je da Uredništvo RTV Trstenik i Kolegijum zaposlenih smatraju da je, s obzirom na to da ta medijska kuća posluje u skladu sa važećim propisima, upad u prostorije televizije politički instruisan, da predstavlja najgrublje kršenje slobode medija i zastrašivanje medijskih radnika te da se postavlja pitanje da li je to pritisak na zaposlene u momentu prijavljivanja za besplatnu podelu akcija.

Inače, RTV Trstenik je u postupku privatizacije dva puta nudjena na prodaju - u avgustu i septembru prošle godine, oba puta su bile izlicitirane visoke cene, 177 hiljada evra, odnosno 121 hiljada evra, a prvoplasiran je bio u oba slučaja Konzorcijum koji su činili zaposleni i trstenički privrednici i gradjani. Ni jednomse na potpisivanje ugovora nisu odlučili ni prvoplasirni ni drugoplasirani te se ušlo u postupak podele besplatnih akcija. Od početka privatizaciije iz RTV Trstenik je kroz socijalni program otišlo oko 20 radnika, a ostalo je njih 12.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...